hirdetés

HÍREK

Dupla annyi lélegeztetőgépet rendelt a kormány 300 milliárdért, mint amennyire a legrosszabb esetben szükség lett volna

Az indoklás szerint óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik.
MTI, fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. június 25.

hirdetés

Több mint 300 milliárd forintért rendelt lélegeztetőgépet a kormány külföldről, hogy legyen elegendő mennyiségben a koronavírusos betegek kezelésére - árulta el Menczer Tamás az M1-en.

"El akartuk kerülni azt, amit több nyugati országban láttunk, hogy az orvosnak kelljen eldönteni, kinek jut lélegeztetőgép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia" - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Elmondta, hogy a szakemberekből álló csoport azt mondta, hogy tömeges fertőzés esetén 8500 ember egyidejű lélegeztetésére is szükség lehet, az operatív törzs pedig a lehető legrosszabb forgatókönyvre is fel akart készülni, ezért döntöttek úgy, hogy 10 ezer gépre van szükség.

Mivel azonban óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért - és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik - több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek értéke több mint 300 milliárd forint, a szükséges anyagi forrás rendelkezésre állt, hiszen "emberélet nem múlhat pénzen".

A beérkezett gépek közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogjuk, már vannak is érdeklődők Afrikából és Ázsiából - mondta Menczer Tamás.

hirdetés

Azt is elmondta, hogy időközben a váci Celitron nevű cég elkezdte a világ egyik legjobb lélegeztetőgépének, a Panther 5-nek a gyártását, a nyár végére 1000 darabot használhatnak majd a kórházak, Magyarország tehát stratégiai kapacitással erősödött.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a védőeszközök rendelése minden esetben egészségügyi szakemberek iránymutatása alapján történt.

Képünkön: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk