hirdetés

HÍREK

Donald Trump fenyegetőzve követelte az államminiszertől, hogy "találjanak neki" 11780 szavazatot Georgiában

Úgy tűnik, hiába az elnök igyekezete, lehetetlen győztesnek kihozni az államban.
Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Donald Trump telefonon beszélt Brad Raffenspergerrel, Georgia állam republikánus államminiszterével, hogy az segítsen neki 11 780 szavazatot "találni", amivel megnyerhetné a déli államot - írja a Washington Post által közzétett telefonhívásra hivatkozva a 444.hu.

Az egyórás felvételen az elnök arról beszél, hogy „nem veszítheti el Georgiát”, és megismétli azt a nem bizonyított állítását, hogy ebben az államban „több százezer szavazattal nyertek”. Azt kérte Raffenspergertől, ismerje el, hogy rosszul számoltak, ám

az államminiszter közölte az elnökkel, hogy ő és stábja téves adatokból tájékozódik.

Trump a telefonbeszélgetés alatt többször megismételte azokat a téves, eddig hivatalos forrásokból alá nem támasztott adatokat, hogy halott emberek és más államokban élők szavazatai miatt veszített Georgiában. Az elnök egy idő után fenyegető hangnemre váltott: azt mondta a miniszternek és tanácsadójának, ha nem állapítják meg, hogy szavazatokat semmisítettek meg, büntetőjogilag is felelősségre vonhatók.

Vasárnap Trump a Twitteren úgy fogalmazott: Raffensperger „nem tud vagy nem akar” foglalkozni a választási csalásokkal. Az államminiszter azt válaszolta:

„Tisztelettel szeretném megjegyezni, Elnök úr: amit mond, az nem igaz. Az igazság fényre fog derülni.”

Az elnök bejegyzését a közösségi oldal azóta - már-már szokás szerint - meg is jelölte, mint nem bizonyítható és nem hiteles forrást.

Donald Trump arról is beszélt, ha Raffensperger nem cselekszik „megfelelően”, azzal nehéz helyzetbe hozza David Perdue és Kelly Loeffler republikánus szenátorokat, akik januárban megismételt választáson néznek szembe demokrata kihívóikkal, és veszélybe sodorja a szenátusbeli republikánus többséget.

Joe Biden megválasztott elnököt január 20-án iktatják be hivatalába. A hagyományok szerint az eseményen jelen szokott lenni a volt államfő is, azonban a jelek szerint erre kicsi az esély.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk