hirdetés

HÍREK

DK: Csak azért lehetett pénteken egyetlen napig Pfizer-vakcinára regisztrálni, hogy Orbán szombaton focimeccsre mehessen

Az országos tisztifőorvos szerint a pénteki 100 ezer Pfizer-vakcinát korábban a diákoknak tették félre, de végül letettek az oltásukról, mert nem akarták sehogy sem megzavarni az érettségit.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, hatalmas sorok vártak a kórházi oltópontoknál, hogy a pénteken reggel bejelentett Pfizer-vakcinát megkaphassák. Az online felület a hatalmas érdeklődés után elérhetetlenné vált, ezért sokan inkább személyesen mentek el az oltási helyszínekre. Volt, ahol napközben már azt közölték a megjelentekkel, hogy a Pfizert már csak második oltásnak tudják beadni, helyette AstraZenecát vagy kínai vakcinát ajánlottak fel.

A DK szerint csak azért lehetett pénteken egyetlen napig Pfizer vakcinára regisztrálni, hogy Orbán Viktor szombaton focimeccsre mehessen.

Az elmúlt napok adatai alapján ugyanis szerintük nem lett volna meg pénteken a 4 millió beoltott, ami a további nyitás feltétele. A DK azt követeli, hogy ezentúl minden nap lehessen Pfizerre regisztrálni, de a miniszterelnök szerint a vakcinát szombattól félreteszik a diákoknak, és csak hetek múlva lesz újra ilyen oltóanyag.

A kormányzati tájékoztató oldalon lévő adatok szerint tegnap reggel 3 millió 870 ezer 222 beoltott volt, csütörtökön tehát 43.328-an kaptak oltást. Ha az oltási kedv a tegnapi szinten maradt volna, akkor nagyjából 40 ezerrel kevesebb beoltott lenne holnap reggelig, mint a nyitáshoz szükséges 4 millió.

hirdetés

"A miniszterelnök kikötötte azt, hogy meg kell lennie a négymillió beoltottnak. Most szemmel láthatóan ehhez mindenképpen ragaszkodik. És valószínű, hogy ennek jegyében termett most hirtelen 100 ezer Pfizer az oltópontokra" - mondta egy oltásra váró a budapesti Uzsoki kórház előtti sorban.

Ugyanígy látja a DK is. "Szégyen, hogy ez a lehetőség is csak azért adódott, mert a miniszterelnök focirajongó és szeretné már kinyitni a stadionokat".

A DK szerint eddig a kormányzati hűtőkben állt a rengeteg Pfizer-vakcina.

Barkóczi Balázs szerint

"érdekes, hogy most, amikor karnyújtásnyira került a stadionok nyitása, hirtelen előkerül az egyik legnépszerűbb nyugati vakcinából is 100 ezer darab".

Az RTL Híradó kérdésére, hogy igaz-e a DK állítása, és valóban a stadionok szombati nyitása miatt tették-e hozzáférhetővé a Pfizer vakcinát, a kormány nem válaszolt. Azt közölték: vakcinák közötti különbségtétel elbizonytalanítja az embereket és erősíti az oltásellenességet. A DK szerint a mai nap történései azt mutatják, hogy a magyarok nem oltásellenesek, hanem csak nem bíznak a keleti vakcinákban. A Fidesz közleményben úgy reagált: "Ha Gyurcsányékon múlt volna, még mindig az elbukott brüsszeli vakcinabeszerzésre várnánk".

Az országos tisztifőorvos szerint a mai 100 ezer Pfizer vakcinát korábban a diákoknak tették félre, de végül letettek az oltásukról, mert nem akarták sehogy sem megzavarni az érettségit.

A Pfizer ígérete szerint csak májusban további 1,3 millió újabb adagot hoznak Magyarországra az eddig leszállított 2,5 millió után - írta három napja az állami hírügynökség.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A miniszterelnök pénteken késő délután a közösségi oldalán jelentette be, hogy megvan a négymilliós oltottság.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: