HÍREK

Dilettáns improvizáció, a szegények út szélén hagyása – így reagált az ellenzék a bejelentett rezsiárakra

A Párbeszéd szerint tömeges elszegényedést és eddig nem látott lakhatási válságot okozhat a rezsiszabályozás.

Link másolása

Az ellenzéki pártok többsége is elmondta a véleményét a kormány által csütörtök reggel nyilvánosságra hozott rezsirendeletről, amely szerint az átlagfogyasztás felett az áram rezsicsökkentett árának kétszeresét, a gázénak pedig hétszeresét kell fizetni.

DK: A kormány alkalmatlanságának köszönhető "az orbáni rezsiemelés"

A kormány alkalmatlanságának köszönhető "az orbáni rezsiemelés", ahogy az adóemelés, a megszorítások és az infláció is - kommentálta a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője sajtótájékoztatón a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtöki bejelentését a villany- és gázárak jövőbeni alakulásáról.

Barkóci Balázs azt mondta, az elhangzottak alapján a hétszeresére emelkedhet a gáz ára.

Úgy fogalmazott: az emberek azzal a kőkemény, rideg, kegyetlen valósággal fognak szembesülni, amit nem Brüsszel és nem Soros György, de nem is Gyurcsány Ferenc "szabadított a magyarokra, hanem csakis és kizárólag Orbán Viktor törvénytelen kormánya".

A kormány az elmúlt 12 évet hazudozással töltötte, miközben "gátlástalanul loptak", ezért lett mára Magyarország Európa szegényháza - jelentette ki a képviselő, aki szerint óriási bajban van az ország és a katasztrófa csak fokozódni fog.

"Orbánék végleg a lejtőre tették Magyarországot, a 2022-es év a vég kezdete mindannyiunk számára" - jelentette ki a DK szóvivője.

LMP: Az út szélén hagyta a kormány a rászorulókat

Az LMP társelnöke szerint a kormány "a rezsicsökkentés csökkentését" tartalmazó rendeletével a leginkább rászorulókat az út szélén hagyta. Az LMP ezért arra kéri a kabinetet, hogy alakítsa át az energiaár-rendszert, és építsen bele rászorultsági szempontokat.

Kanász-Nagy Máté csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: bebizonyosodott, hogy ma Magyarországon nincs szociálpolitika.

Vannak ugyanis olyan rászoruló családok, akik nem tudtak energetikai korszerűsítést végezni a házaikon, mégsem védi meg őket a kormány a rezsiárak felrobbanásától - mondta. Eközben egy "perverz újraelosztás" keretében támogatást kapnak olyan társadalmi csoportok, amelyek nem szorulnának rá arra, hiszen költségeik nem szabadulnak el, mert korszerű, kevés energiát fogyasztó lakásban élnek - mutatott rá.

Kanász-Nagy Máté azt mondta: védelem illetné többek között a fogyatékkal élőket és a velük egy háztartásban lakókat, ők ugyanis élethelyzetük miatt léphetik át az átlagfogyasztás szintjét.

Félő az is, hogy az intézkedés sokakat arra motivál, hogy szénnel vagy fával oldják meg a téli fűtésüket, vagyis lényegesen szennyezőbb módon, mint eddig - sorolta.

A politikus a kormányzat figyelmébe ajánlotta az LMP ötpontos, energia- és klímavédelmi javaslatcsomagját. Ez tartalmazza a megújuló energiák felesleges tiltásának feloldását, a szociális alapú épületszigetelési programot, a megújuló energiák telepítésének és lakossági felhasználásának támogatását, a klímabérlet bevezetését és a Paks II. szerződés felmondását, és az így nyert források megújuló energiatermelési kapacitásnövelésre fordítását.

MSZP: A rezsicsökkentés részleges megszüntetése dilettáns improvizáció

Nem tartja szükségesnek a lakosság energiaáremelést az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz azzal hazudta végig a választási kampányt, hogy az energiaárak fenntarthatók.

Tóth Bertalan csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte a Németh Szilárd kormánybiztos által bejelentetteket, hogy folytatódik a dilettáns improvizáció.

Az ellenzéki politikus szerint földgáz esetében egy éves szinten 2000 köbmétert (havi 167 köbmétert) fogyasztó háztartástól 90 százalékkal több pénzt fog beszedni a Fidesz. Egy 2500 köbmétert fogyasztó háztartásnak közel háromszorosába fog kerülni a gázszámlája, 255 ezer forint helyett 753 ezer forintot kell a jövőben fizetnie - részletezte.

A szocialista politikus közölte, a Fidesz-kormány 12 év alatt semmit nem tett a rosszul szigetelt, nem hatékony lakásállomány energiahatékonyságának javításáért, pedig tudta, hogy az energia nem lesz mindig olyan olcsó, mint az elmúlt tíz évben.

A társelnök szerint a múlt heti bejelentéshez képest kisebb ugyan az áramáremelés mértéke, de még erre se lenne szükség, hiszen a paksi atomerőmű olcsó, 12 forintos termelése bőven fedezi a lakossági igényeket.

Tóth Bertalan véleménye szerint gáz esetében sem indokolt az új piaci árakat érvényesíteni, hiszen a gázkereskedők, nagyobb fogyasztók ennél olcsóbban vásárolják a földgázt.

Azt követelte a kormánytól, adjon magyarázatot arra, miért hazudta azt az orosz gázszerződésről, hogy az biztosítja, hogy a magyar fogyasztók számára a gáz ára - a világpiaci ármozgásoktól függetlenül - ne növekedjen.

A frakcióvezető úgy összegzett: Orbán Viktor és a Fidesz végighazudta a választási kampányt. A politikai haszonszerzés, és a hatalom megtartása érdekében mindvégig azt hazudták, hogy a jelenlegi energiaárak fenntarthatók annak ellenére, hogy a gáz importára már tavaly nyár óta nagyon magas volt - tette hozzá.

Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről. Szégyen! - hangoztatta, azt sürgetve: a kormány ne sarcolja az embereket, vonja vissza az áremelési rendeleteket.

Párbeszéd: Tömeges elszegényedést és eddig nem látott lakhatási válságot okozhat a rezsiszabályozás

„Orbán rezsihazugságának árát a magyar emberek fizetik meg. Az új áram- és gázárakat sokak képtelenek lesznek kigazdálkodni. Rezsihazugság, infláció, űrbe kilőtt árak: ez az Orbán-kormány” – írta a Párbeszéd a Facebook-oldalán.

Szerintük az Orbán-kormány „kimutatta a foga fehérjét: magyar családok millióinak borítja fel az életét, a gazdálkodását, az anyagi biztonságát a rendszerváltás óta bevezetett egyik legdurvább megszorító csomaggal; a meggondolatlan, előkészítetlen és indokolatlan mértékű energiaár-emeléssel.”

Szerintük ez tömeges elszegényedést, eddig nem látott lakhatási válságot okozhat. A párt közleményében fenntartható és igazságos rezsiszabályozást követelt, többek között:

  • többsávos rendszert,
  • a gázár mérséklését,
  • energiakupon bevezetését a legszegényebb családok támogatására,
  • megújulókra való átállást és a lakossági támogatásukat.

Jobbik: A Fidesz hazugságspirálba keveredett

„Az országgyűlési kampányban Orbán Viktor és a Fidesz vezető politikusai a háború kitörését követően is azt mondták, hogy nem fognak emelkedni a rezsiárak. Alig negyedévvel a választások után a gázár hétszeresére, az áram ára kétszeresére emelkedik!

Még nagyobb baj, hogy összevissza kommunikálnak, múlt héten még a ma bejelentett díjak többszöröséről volt szó, és most sem nyugtatták meg a polgárokat, hogy a terheik nem nőnek majd nagyságrendekkel: a rendelet értelmében az árak negyedévente emelkedhetnek.

Mivel a Fidesz hibás energiapolitikája teljesen kiszolgáltatottá tette hazánkat, ezért reális az esélye, hogy a rezsiárak a tél folyamán még tovább emelkednek.”

– írta a Jobbik közleményében.

A párt az energiaválság kezelésére saját rezsicsomagot dolgozott ki:

  • Engedje el az állam a rezsikiadások áfáját, hiszen ezen most nyerészkedik.
  • A kata felszámolása miatti bevételkieséstől szenvedő háztartásokat, családokat segítse az állam!
  • Ne pusztán nagycsaládos kedvezmény legyen a rendszerben, hanem gondoljanak az egy, illetve a kétgyermekesekre is! A terheik ne növekedhessenek irreális módon!
  • A magyar kisvállalkozóknak is járjon a rezsivédelem!
  • Az otthoni munkát végzők számára magasabb fogyasztási határt állapítsanak meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk