/hirek/csak-maganrepulovel-tudott-kozep-afrikaba-jutni-a-valasztast-megfigyelni-allitja-az-azota-felfuggesztett-jobbikos/
hirdetés

HÍREK

Csak magánrepülővel tudott Közép-Afrikába jutni a választást megfigyelni – állítja az azóta felfüggesztett jobbikos

Szabó Balázs újpesti képviselő ellen a pártja etikai vizsgálatot indított, mert a hvg szerint orosz pénzen utazhatott.

Link másolása

hirdetés

Felfüggesztette párttagságát és etikai vizsgálatot indít a Jobbik Szabó Balázs újpesti képviselő ellen, mert orosz pénzen, magángépen utazott a Közép-Afrikai Köztársaságba választási megfigyelőnek. Az RTL Híradónak a képviselő azt mondta, más módon nem tudtak volna odajutni, az orosz háttérről pedig nem tudott.

A választásokat az ENSZ mellett magyar választási megfigyelők is figyelemmel kísérték. A hvg.hu írta meg, hogy a voksolást, - amelyen végül újraválasztották az oroszbarát elnököt, -

Szabó Balázs, a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője és egy korábbi jobbikos parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő is felügyelte.

A lap szerint egy orosz hátterű cég fizette az utazásukat, ezért a Jobbik felfüggesztette Szabó Balázs párttagságát, és etikai vizsgálatot indított. A párt szerint a képviselő megsértette a párt elvi nyilatkozatát, amely szerint a Jobbik egy nyugati elköteleződésű néppárt.

Brenner Koloman szerint amikor egy közép-afrikai országban az oroszok által felügyelt módon zajlik egy választás, és azt legitimálja egy Jobbikos párttag, akkor ezzel az elvi nyilatkozattal és a Jobbik külpolitikájával szembe ment.

Szabó Balázs az RTL Híradónak azt mondta, nem nézett utána, hogy milyen cég hívta meg az útra: "Én szakmai alapon vettem részt korábban is, illetve ezen a választási misszión is és nekem ez különösebb erkölcsi gondot nem okozott, szerintem ez egy szakmai tapasztalatszerzés volt".

hirdetés

Samu Tamás Gergő közösségi oldaláról pedig kiderült, hogy Párizsból magángéppel repültek. Szabó Balázs szerint amikor elindultak, még úgy tudták, hogy a marokkói légitársaság járatával mennek, de ezt törölték.

"Egész egyszerűen semmi más olyan utazási mód nem volt arra, hogy eljussunk a Közép-Afrikai Köztársaságba, nemcsak mi ketten, Samu Tamás Gergővel, hanem a választási misszió másik tagja is, tehát az egész csoport rá volt szorulva arra, hogy magánrepülővel utazzon".

Szabó Balázs szerint felfüggesztése Gyöngyösi Márton Jobbik alelnök politikai bosszúja ellene, de hogy ennek mi lehet az oka, azt nem tudta megmondani. A Jobbik szerint nincs szó bosszúról.

VIDEÓ: AZ RTL Híradó beszámolója

Az ÚPK frakciószövetség vezetője, Trippon Norbert az Újpest Médiának elmondta: tekintettel arra, hogy Szabó Balázs tagságát a Jobbik felfüggesztette, a frakciószövetség nem tekinti tagjának a képviselőt, és a párt kérésével azonos módon mandátumának visszaadására szólítja fel. Déri Tibor, Újpest polgármestere pedig arról tájékoztatta a lapot, hogy kezdeményezik a képviselő tanácsnoki pozícióból való visszahívását is.

"Az újpesti önkormányzatban nem tűrjük meg azokat, akiket az orosz titkosszolgálat saját céljaira használ fel. Szabó Balázsnak tudnia kellett arról, hogy útját az a szervezet finanszírozta, amely az Oroszországnak és Kínának kémkedő lengyel Mateusz Piskorskihoz kötődik. Még ha csak egyszerű választási megfigyelőként is, de Szabó a tevékenységével Oroszország EU-val szembeni geopolitikai ambícióit szolgálta ki. Ezzel méltatlanná vált bármilyen politikai pozícióra"

- írta Facebook-bejegyzésében a kerület polgármestere.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk