/hirek/csak-egy-korhaz-es-egy-orvos-vallalta-a-koronavirusos-betegek-kezeleset-jemenben-ahol-mar-rettegnek-a-masodik-hullamtol/
hirdetés

HÍREK

Csak egy kórház és egy orvos vállalta a koronavírusos betegek kezelését egy jemeni városban, ahol már rettegnek a második hullámtól

Egy kivételével az összes kórház bezárt, az orvosok pedig a fertőzésveszélytől tartva elmenekültek Ádenben. Az emberek már előre félnek, mi lesz, ha újra terjedni kezd a vírus.
Fotó: BBC - szmo.hu
2020. szeptember 14.

hirdetés

Csak egyetlenegy kórház működött Jemen egyik több mint 1 milliós lakosú városában a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, az orvosok többsége pedig nem vállalta a munkát a fertőzésveszély miatt - számolt be róla a BBC.

Az arab világ egyik legelmaradottabb, legszegényebb országában fél éve tombol a járvány. A BBC volt az első nemzetközi tévécsatorna, amely engedélyt kapott arra, hogy riportot készíthessen arról, hogyan küzdenek Jemenben a vírussal.

A folyamatos háborúk által sújtott ország kormánya nem volt felkészülve egy ilyen egészségügyi krízishelyzetre. Ádenben (amely a Jemeni Népi Demokratikus Köztársaság fővárosa volt 1967-től 1990-ig) nagyon kritikus volt a helyzet a járvány csúcsán, ugyanis

egy kivételével mindegyik kórház bezárt, az orvosok pedig leléceltek, mert a védőeszközök hiánya miatt féltek attól, hogy ők is megfertőződnek. Egyedül egy doktornő, dr. Zoha vállalta a koronavírusos vagy koronavírus-gyanús betegek ellátását. Sajnos azonban a kórházban, ahol dolgozik, sem elegendő betegágy, sem más, a kezeléshez elengedhetetlen eszközök nem álltak rendelkezésre, így a fertőzött páciensek mindegyike meghalt.

Szerencsére az Orvosok Határok Nélkül nevű nonprofit szervezet a kórház és a doktornő segítségére sietett, és így már volt esély a betegek gyógyítására.

hirdetés

"Mielőtt az Orvosok Határok Nélkül megjelent, minden egyes beteg egy fehér zsákban hagyta el a kórházat. Most már néhányan élve sétálhatnak ki innen. Ez olyan, mint a pokol és a mennyország közti különbség"

- mondta dr. Zoha.

A koronavírus halálos áldozatait ugyanabba a temetőbe temették a városban. A sírásó szerint még sosem volt példa arra, ami az elmúlt időszakban történt ott.

"Rosszabb volt, mint a háború. Egy hónap alatt 1500 holttestet temettem el"

- nyilatkozta Ghassan Ahmed, aki arra számított, hogy naponta legfeljebb 10 halott embernek kell majd sírt ásnia.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk