/hirek/csak-egeszsegesek-kapjak-meg-az-influenzaoltast-de-az-igenylok-tesztelesere-nincs-lehetoseg/
hirdetés

HÍREK

Csak egészségesek kapják meg az influenzaoltást, de az igénylők tesztelésére nincs lehetőség

Egyelőre a háziorvosok sem tudják, hogyan ellenőrizhetnék, hogy az oltást kérők szervezetében ott van-e a koronavírus.
hirdetés

Nagy az érdeklődés az influenza elleni ingyenes vakcina iránt, ám azt csak egészségesek kaphatják. Az igénylők tesztelésére viszont nincs lehetőség - írja a Népszava.

A lap szerint

egyelőre a háziorvosok sem tudják, hogyan ellenőrizhetnék, hogy az oltást kérők szervezetében ott van-e a koronavírus.

Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke a Népszavának azt mondta, ezt az orvosok nem tudják kontrollálni. Cserni nem lát lehetőséget arra, hogy a koronavírus-mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől.

Ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy pont azok oltatnák be magukat tömegesen influenza ellen, akik a koronavírus szempontjából veszélyeztetettnek számítanak, és éppen ezért távol kellene őket tartani a háziorvosi rendelőktől.

hirdetés

Müller Cecília korábban az operatív törzs egyik sajtótájékoztatóján azt mondta, telefonon egyeztetett időpontban kaphatják meg az oltást az igénylők.

Kemenesei Gábor virológus a lap kérdésére azt mondta, "nem tudják", probléma-e, ha egy tünetmentes koronavírus-fertőzöttet beoltanak influenza ellen. A tapasztalatok alapján azonban azért nem lenne jó pl. felső légúti panaszokkal küzdőknek beadni a vakcinát, mert az immunrendszer "el van foglalva", ezért nem képes kellő immunválaszt adni.

A Népszava szerint az influenzaoltással beoltottak számának várható növekedése miatt megint aktuális lesz a háziorvosok azon kérése, hogy az állam fizessen nekik a vakcina beadásáért. Jelenleg ugyanis csak akkor jár a díjazás a felnőtt és vegyes praxisokban, ha a teljes körzetben elérnek egy bizonyos átoltottságot. A Háziorvosok Online Szervezete azt szeretné, ha a kormány kétezer forint immunizálási díjat fizetne a térítésmentes oltások beadásáért. Cserni István szerint szükség van erre a kompenzációra, ha a kormányzat és a szakmai szervezet is fontosnak tartja az influenza átoltottság növelését, ráadásul idén a koronavírus-járvány miatt különösen indokolt lenne.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk