/hirek/covid-katasztrofat-jelez-magyarorszagra-az-egyik-legnagyobb-jarvanymodellezo-intezet/
hirdetés

HÍREK

Covid-katasztrófát jelez Magyarországra az egyik legnagyobb járványmodellező intézet

A Bill Gates alapítványa által támogatott kutatóintézet szerint november végére várható a járvány tetőzése. Ebben az időszakban pedig már 200 felett lehet a napi halálos áldozatok száma.
hirdetés

A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME) - amely a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával jött létre - úgy véli, ha Magyarországon a jelenlegi trendek folytatódnak, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a helyzet - írja a Magyar Hang.

Az intézet prognózisa szerint év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

Az IMHE egyébként világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet. A fent ismertetett adatok pedig nem a legrosszabb forgatókönyvüknek számítanak.

Előrejelzésük szerint január 1-ig összesen 12503 ember halhat meg a koronavírus-fertőzés következtében. Ez a szám azonban lehet ennél sokkal több, és némileg kevesebb is. Ha mindenki viselne maszkot, a csúcsot ki lehetne tolni december elejére, és alapvetően jelentősen kevesebb embernek kellene meghalnia.

Ha azonban szabadjára engedik a járványt, karácsonykor lesz a legrosszabb a helyzet, 550 napi halottal.

hirdetés

Az intézet számításai szerint ma körülbelül háromezer ember fertőződhet meg naponta ténylegesen az új koronavírussal. Ez kifejezetten óvatos becslésnek számít, hiszen a szakemberek többsége a teszttel azonosított eseteknél tízszer nagyobb valós számot valószínűsít, ami 13000 fertőződést jelentene.

A jelenlegi előrejelzésük szerint pontosan egy hónap múlva lehet a járványcsúcs, több mint 35 ezer napi új esettel, ami utána lassú apadás indulhat meg.

A grafikonok szerint az ellátásban nem a sima kórházi ágyakkal lesz a probléma, hiszen a várható betegek száma jóval alulmúlja majd az összes kórházi helyszámát. Ellenben az intenzív ellátásra szoruló betegek sokkal többen lesznek, mint ahány ilyen ágy van jelenleg.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy ezek csak modellszámítások, amelyek napról napra, az események fényében változnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk