HÍREK

Cecil, az oroszlán meggyilkolása óta duplájára nőtt a brit orvvadászok száma

Sajnos Magyarország is élen jár a dél-afrikai oroszlán tenyészfarmok 'támogatásában'.

Link másolása

A Cecil nevezetű oroszlán meggyilkolásának "tanmeséje" az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit a közvélemény és a szakértők reméltek volna.

Kiderült, hogy azóta dupla annyi ember visz haza nagymacska-trófeákat Nagy-Britanniába Dél-Afrikából.

Cecil, a 13 éves hímoroszlán, Zimbabwe egyik jelképe volt egészen addig, amíg 2015-ben egy amerikai orvvadász, Walter Palmer le nem lőtte.

A minnesotai fogorvos ezzel kivívta magának a "világ leggyűlöltebb vadásza" címet, mivel nemcsak a természetvédőket, de a világ polgárait is mélyen felháborította tettével.

A férfi több mint 15 millió forintnak megfelelő összeget fizetett korrupt vadőröknek, hogy aztán íjjal és puskával lelőhesse az általuk kicsalogatott állatot, aki a Hwange Nemzeti Park egyik "sztárjának" számított a látogatók körében és az Oxfordi Egyetem hosszútávú kutatásának alanya volt.

Cecil azóta az állatvédők egyik szimbólumává vált és képét másik 160, kihalóban lévő állatfaj képviselőjével együtt kivetítették például a Empire State Buildingre is.

A szakértők eddig abban reménykedtek, hogy az esemény egyfajta fordulóponként szolgál majd a veszélyeztett fajokért folytatott harcban és az orvvadádászat csökkéntésében, azonban a The Independent cikke szerint csalódniuk kell.

A szomorú tények azt mutatják, hogy a hírhedt állatgyilkosság valójában felbátorította a brit orvvadászokat, hogy Dél-Afrikába menjenek és jelenleg több nagymacska esik áldozatul nekik, mint valaha.

A statisztika szerint a brit vadászok által elejtett és trófeaként hazaszállított nagymacska testrészek száma a Cecil halála óta eltelt években megduplázódott az azt megelőző három évhez képest.

A 2015-ös bűncselekmény után a Nagy-Britanniába bevitt nagymacska-trófeák száma 27-ről 59-re ugrott. Míg 2007-ben csupán négy oroszlán-trófeát szállítottak az országba, addig 2017-re ez a szám 15 lett.

A természetvédelmi szakértők attól tartanak, hogy az oroszlánvadászat egyre népszerűbb lesz a britek körében.

Sajnos ezt csak tovább erősítik azok a dél-afrikai oroszlánfarmok, melyeknél direkt erre a célra nevelik az állatokat.

Talán sokan nem is tudják, de Magyarország is élen jár az efféle farmokról való beszerzés terén.

2017-ben csupán az Egyesült Államok előzte meg a legtöbb oroszlán-trófea importálásának "versenyében", míg az említett Nagy-Britannia a 12. a listában.

Tavaly nagy port kavart a The Independent azon felfedezése is, miszerint a turisták valójában támogatják ezeket a farmokat azzal, hogy pénzt fizetnek nekik az olyan élményekért, mint például az állatok etetése.

Dél-Afrikában körülbelül 300-nál is több ilyen hely létezik, nem kevesebb mint 12 ezer nagymacskával.

Mivel Ázsiában bizonyos testrészeket állítólag az orvostudományban hasznosítanak, így ez is táplálja az illegális ipart.

Olykor az oroszlánokat tigrisekkel "keverik", melyek vadászata még több pénzt hoz a becstelen üzletág konyhájára.

A szakértők szerint megoldást jelenthet, ha az érintett országok az importra vonatkozó törvényeikben tiltják a trófeák kivitelét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk