„Ja és még takarítani is kell!” – mit takar a bruttó 400 ezres balatoni diákmunka?
Bruttó 400 ezret kereshet a Balatonon egy konyhai diákmunkás, mégis óriási a munkaerőhiány – ezzel a címmel jelent meg nemrég egy cikkünk a nyári idénymunkáról a Magyar Nemzet írása alapján.
A lapnak szakemberek azt mondták, hogy nagy a munkaerőhiány a Balatonnál, de a mai fiatalok közül sokan nem bírják a szokásostól eltérő időbeosztást és azt, ha 40-45 fokos hőségben kell dolgozniuk. Azt is, hogy "könnyebb felsorolni, hogy milyen nyári munkát nem ajánlanak a diákoknak, mint a lehetőségeket, amelyek közül választhatnak”.
A legtöbb ajánlat diákmunkára a szállodáktól, a szezonális kiskereskedelmi boltoktól, az élelmiszer-áruházaktól és a vendéglátóhelyektől érkezik, és egy vendéglői konyha diákmunkásként alkalmazott kisegítője vagy felszolgálója bruttó 400 ezer forintot kereshet havonta.
Ha bejelentett, 8 órás munkáról van szó, a bérkalkulátor úgy számolja, hogy a bruttó 400 ezer az nettó 266 ezer forint. Nagyon jól hangzik ez az összeg, különösen a felsőfokú végzettséget, szakképzettséget és komolyabb nyelvtudást nem igénylő konyhai kisegítő munka esetében. Abban az esetben, ha valóban napi 8 óra a munkaidő, jár heti 2 pihenőnap, és tényleg kifizetik a ledolgozott hónapokat.
Vajon mennyit kell valójában ezért az összegért dolgozni? Tényleg megkapják-e a járandóságukat a diákmunkások? Mit várnak el tőlük? És milyen körülmények között kell dolgozni? Lapunknak egy fiatal lány mondta el, hogyan járt a nyári vendéglátós diákmunkával.
Gabi – nevezzük Gabinak – a Balaton déli partján, egy strand büféjében dolgozott. Olvasta a cikkünket és reagált is arra, amit a vendéglátós szakemberek mondtak. Szerinte nem egészen ilyen a helyzet, mint az a fentiekben áll, és nagyon oda kell figyelni a rejtett csapdákra, ha balatoni idénymunkát választ az ember.
Amikor olyan kommentet idézek, amely szerint a mai fiatalok igaziból nem is akarnak dolgozni, és túl sok pénzt kérnek, Gabi azt válaszolja: „Részben igaz, részben nem. Tényleg akad olyan a fiatalok között az én korosztályomban is, akinek az Isten pénze nem elég, és a kisujját meg nem mozdítaná, életében nem dolgozott még egy napot sem. És ott a másik fele, azok, akik iskola mellett is dolgoznak, és a keresetükből félretesznek, spórolnak”.
– Hogyan kell elképzelni a balatoni nyári diákmunkát?
– Csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni:
én nagyon megjártam. Sem a munkaidő, sem a pénz, sem az ellátás nem olyan volt, mint amit előzőleg megbeszéltünk a tulajdonossal.
– Mit jelent ez pontosan?
– A fizetésben úgy állapodtunk meg korábban a hely tulajdonosával, hogy napi 6000 forintot kapok kézbe, emellett állják az ellátást (az ételt) és szállást is biztosítanak.
Arról volt szó, hogy nem kell felszolgálni, csak a pultnál felvenni a rendelést és kiadni a kaját, és hogy a munkaidő fél 11-től este 6-ig, 7-ig kell ott lenni, amíg vannak strandolók és fogyasztanak. Arról is szó volt, hogy a borravalóból is kapunk.
Valóban megkaptam a napi 6 ezer forintot, és a borravalót is, csakhogy egy idő után jöttek sorra a plusz kérések:
"ja, még zöldséget is kellene pucolni", "ja és még takarítani is kell". És még ezt is meg kell csinálni, meg még azt is. Így gyakran reggel nyolctól este tizenegyig, éjfélig tartott valójában a munka.
És ha a munkaidővel elosztom a napi 6000 forintot, az órabérnek nagyon kevés. Ha elosztom a napi 12-14 órával a 6000 forintot, rosszabbul jár az ember, mintha elmegy kukoricát címerezni. Annak az órabére ugyanis 900 forint. A multiknál is jobb órabért lehet kapni.
Igaz, hogy volt borravaló, de ezt nem úgy kell elképzelni, ahogyan az emberek többsége gondolja: a forgalomtól függően 5-10 ezer forint között volt hetente. Összehasonlításképpen: egy barátnőm, aki egy jobb étteremben dolgozik, hetente 30-40 ezer forintot kap a borravalóból.
A folytatásért lapozz: