hirdetés

HÍREK

Börtön járhat a hálapénz adásáért és elfogadásáért is, betiltanák az orvosok másodállását

Több szigorítás is életbe lép a béremeléssel párhuzamosan, itt vannak a részletek.
Illusztráció: Unsplash - szmo.hu
2020. október 05.

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor a hétvégén Facebook-videóban jelentette be, hogy elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot.

Azóta már a parlament oldalán is megjelent az szóló kormányzati előterjesztés, aminek értelmében három lépcsőben valósulna meg az orvosok béremelése: 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban.

A fentiek mellett a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született, ennek részletei szintén megjelentek – írja a 24.hu.

A törvényjavaslat értelmében a paraszolvencia adását és elfogadását egyaránt büntetni fogják 2021. január 1-től. A tervezet egész pontosan így fogalmaz:

hirdetés

Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el.

A terv szerint módosítják a Btk-t is, jövő évtől egy év börtön járhat a fentiek megsértéséért, ha valaki adja, és akár öt év is, ha elfogadja a hálapénzt. Az egyetlen kivétel az ajándékozás, azonban ez is erősen behatárolt.

Mint írják, "az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó a folyamatos benntartózkodás mellett végzett, hosszú ideig tartó egészségügyi szolgáltatás nyújtása során kéthavonta egy alkalommal elfogadhat a beteg vagy rá tekintettel más által ajándékként adott olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5%-át."

Ez jelenleg maximum 8 ezer forint. Ugyanez az értékhatár vonatkozik egy konkrét egészségügyi szolgáltatás nyújtására is, ott egyszer engedélyezett egy ezzel megegyező összegű ajándék.

Szintén döntöttek arról, hogy összeférhetetlen lesz az orvosok magánellátásban vállalt másodállása.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk