/hirek/boris-johnson-allitolag-azt-mondta-hogy-inkabb-alljanak-hegyekben-holttestek-mint-hogy-ujabb-orszagos-zarlatot-rendeljen-el/
hirdetés

HÍREK

Boris Johnson állítólag azt mondta, hogy inkább „álljanak hegyekben holttestek”, mint hogy újabb országos zárlatot rendeljen el

Több forrás szerint is napokkal az október végén bevezetett lezárások előtt jelentette ki ezt a brit miniszterelnök.
hirdetés

Határozottan tagadja Boris Johnson, hogy tavaly ősszel azt mondta: inkább "álljanak hegyekben a holttestek", mint hogy újabb országos lezárást rendeljen el, írja a BBC. A brit miniszterelnök ugyanakkor több forrás szerint is akkor jelentette ezt ki, amikor a koronavírus-járvány miatt az ország második lezárása megkezdődött.

Rachel Reeves, a Munkáspárt politikusa "gyomorforgatónak" nevezte a miniszterelnök állítólagos kijelentését, és bocsánatkérésre szólította fel Boris Johnsont. Reeves hozzátette: a miniszterelnök egy olyan ember, aki "inkább a holttesteket halmozná, mintsem a tudósok tanácsait, pedig ezek nem egyszerűen csak holttestek, hanem emberek, valakiknek a szerettei, akik azóta is nagyon hiányoznak". Reeves egyben az eset haladéktalan kivizsgálását követeli.

Alison Thewliss, a Skót Nemzeti Párt (SNP) egyik képviselője szerint ezek a mondatok "nem illenek a miniszterelnöki hivatalhoz", Johnson szavait egyenesen "megvetendőnek, kegyetlennek és érzéketlennek" írta le.

A Covid-áldozatok hozzátartozóinak létrehozott csoport tagjai között is felháborodást keltett a miniszterelnök kirohanása. Matt Fowler társalapító úgy fogalmazott, hogy "ezek az érzéketlen megjegyzések elmondhatatlan fájdalmat okoztak országszerte több százezer embernek".

hirdetés

Boris Johnson kijelentését először a Daily Mail publikálta vasárnap. A lap szerint a miniszterelnök akkor közölte sarkosan október vége felé, hogy szó sem lehet újabb lezárásokról, amikor Michael Gove kabinetminiszter közölte: a lezárás nélkül katonákra lehet szükség a járvány miatt leterhelt kórházak őrzéséhez.

A brit kormány végül október 31-én vezette be az újabb szigorításokat, melyeket először csak decemberig tervezett fenntartani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk