HÍREK

Bodolai: „Úgy érzem magam, mint a pilóta, akinek úgy kellene leszállnia a repülőgéppel, hogy közben a legénység veri szét a hajtóművet és a vezérsíkot”

Az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője a hvg.hu-nak beszélt a főszerkesztő eltávolításáról és a lap jelenlegi helyzetéről.

Link másolása

Nem azért hívta találkozóra Dull Szabolcs Index-főszerkesztőt, hogy kirúgja – mondta a hvg.hu-nak Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Azt akarta vele megbeszélni, ki hogyan látja a vezetői felelősség kérdését az Indexben kialakult helyzetben. Bodolai szerint Dull csak a szerkesztőséggel és a „sajtószabadsággal” szembeni felelősségét volt hajlandó elismerni. Azt nem akarta belátni, hogy egy cégről is szó van (és azon keresztül egyébként a szerkesztőségről is). Elismerte, vitáztak arról, hogy nem érti, miért nincs a zöld tartományban a lap függetlenségét jelző barométer.

A barométer sárga mezőben tartása és a folyamatos felhajtás üzleti értelemben ront a cég helyzetén, mivel bizonytalanságot kelt a potenciális hirdetőkben

- állítja Bodolai.

Ezért egyeztetések folytak a feltételekről és garanciákról, arról, mihez köti a szerkesztőség a mutató visszaállítását a zöld mezőbe. De semmiféle zsarolás nem volt – állítja Bodolai, aki azt nyilván nem tudhatja, hogy a főszerkesztő fejében mi játszódott le.

Egy pontban nem tudtak dűlőre jutni: Bodolai nem engedte, hogy Dull a felállítandó felügyelő bizottságnak bejegyzett tagja legyen, de tanácskozási joggal részt vehetett volna az üléseken.

Ehhez a pozícióhoz egyébként Dull sem ragaszkodott, inkább a szerkesztőség igénye lett volna az ilyen felállás.

„Úgy érzem magam, mint a pilóta, akinek úgy kellene leszállnia a repülőgéppel, hogy közben a legénység veri szét a hajtóművet és a vezérsíkot”

– jellemezte saját helyzetét.

Miután nem tudtak megegyezni, Dull Szabolcsnak felajánlották a munkaviszonyának közös megegyezéssel való megszüntetését, valóban egy „jelentős” végkielégítéssel – az ajánlat azonban nagyjából ugyanaz volt, mint amivel a lap korábbi főszerkesztői távoztak – hangsúlyozza Bodolai.

Szerinte

nem volt arról szó, hogy ha a közös megegyezéses papírt írja alá a volt főszerkesztő, erőteljesebb titoktartást kellett volna cserébe vállalnia.

A szerkesztőség vezetésével abban maradtak, hogy a lap egyelőre főszerkesztő nélkül működik tovább, az új főszerkesztő kiválasztásának hogyanjáról és mikéntjéről később döntenek. Bodolai László azt semmiképpen nem szeretné, ha akár csak a szerkesztőség egy része felmondana.

A hvg.hu megszerezte azt levelet is, amelyben Bodolai László bejelentette a szerkesztőségnek Dull kirúgását.

„Legfontosabb, hogy most mindenkitől komoly önmérsékletet kérnék! Az Index politikai függetlensége nincs veszélyben! [...] a bevételek elvesztése jelenleg az egyetlen ránk leselkedő veszély, ennek jelenleg két konkrét oka lehet: Okozhatja külső befolyás, de a kiegyensúlyozott, felelős, szabad szó erejébe és az egymásba vetett hit elvesztése is. A másik ok, ha elapadnak a bevételek [...] ha a hirdető – aki a nap végén a fizetésünket fizeti – nem biztos a lap létében, vagy olvasói megmaradásában, akkor vagy kivár, vagy egyáltalában nem szerződik. Kimondhatjuk, hogy a magunk által generált bizonytalanság a legnagyobb veszély, ami most ránk leselkedik”

- írja az alapítvány vezetője.

„Ki fenyeget bennünket, milyen eszközökkel? Ezt mi bizonyítja vagy legalább valószínűsíti? A válaszokat köd borítja, marad a ködszurkálás. Ha valaki konkrétan megjelöli számomra, hogy a politikai függetlenség kik által, miként jelent létező veszélyt, akkor a barométer beállításával kapcsolatosan kifogásom nincs”

- teszi hozzá.

Dull Szabolcs a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: kitart korábbi álláspontja mellett, és indokoltnak tartja a barométer átállítását, ami azt jelezte, hogy a szerkesztőség veszélyben érezte magát egy külső hatástól.

„Az tettem, ami főszerkesztőként a feladatom volt, és amit a lelkiismeretem diktált, az elmúlt napokban és hetekben is”

– tette hozzá.

Főszerkesztőjük kirúgásáról közleményt adtak ki az Index.hu újságírói is, amelyben elfogadhatatlannak nevezték a döntést.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült”

– írták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk