/hirek/bodolai-ugy-erzem-magam-mint-a-pilota-akinek-ugy-kellene-leszallnia-a-repulogeppel-hogy-kozben-a-legenyseg-veri-szet-a-hajtomuvet-es-a-vezersikot/
hirdetés

HÍREK

Bodolai: „Úgy érzem magam, mint a pilóta, akinek úgy kellene leszállnia a repülőgéppel, hogy közben a legénység veri szét a hajtóművet és a vezérsíkot”

Az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője a hvg.hu-nak beszélt a főszerkesztő eltávolításáról és a lap jelenlegi helyzetéről.

Link másolása

hirdetés

Nem azért hívta találkozóra Dull Szabolcs Index-főszerkesztőt, hogy kirúgja – mondta a hvg.hu-nak Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Azt akarta vele megbeszélni, ki hogyan látja a vezetői felelősség kérdését az Indexben kialakult helyzetben. Bodolai szerint Dull csak a szerkesztőséggel és a „sajtószabadsággal” szembeni felelősségét volt hajlandó elismerni. Azt nem akarta belátni, hogy egy cégről is szó van (és azon keresztül egyébként a szerkesztőségről is). Elismerte, vitáztak arról, hogy nem érti, miért nincs a zöld tartományban a lap függetlenségét jelző barométer.

A barométer sárga mezőben tartása és a folyamatos felhajtás üzleti értelemben ront a cég helyzetén, mivel bizonytalanságot kelt a potenciális hirdetőkben

- állítja Bodolai.

Ezért egyeztetések folytak a feltételekről és garanciákról, arról, mihez köti a szerkesztőség a mutató visszaállítását a zöld mezőbe. De semmiféle zsarolás nem volt – állítja Bodolai, aki azt nyilván nem tudhatja, hogy a főszerkesztő fejében mi játszódott le.

hirdetés

Egy pontban nem tudtak dűlőre jutni: Bodolai nem engedte, hogy Dull a felállítandó felügyelő bizottságnak bejegyzett tagja legyen, de tanácskozási joggal részt vehetett volna az üléseken.

Ehhez a pozícióhoz egyébként Dull sem ragaszkodott, inkább a szerkesztőség igénye lett volna az ilyen felállás.

„Úgy érzem magam, mint a pilóta, akinek úgy kellene leszállnia a repülőgéppel, hogy közben a legénység veri szét a hajtóművet és a vezérsíkot”

– jellemezte saját helyzetét.

Miután nem tudtak megegyezni, Dull Szabolcsnak felajánlották a munkaviszonyának közös megegyezéssel való megszüntetését, valóban egy „jelentős” végkielégítéssel – az ajánlat azonban nagyjából ugyanaz volt, mint amivel a lap korábbi főszerkesztői távoztak – hangsúlyozza Bodolai.

Szerinte

nem volt arról szó, hogy ha a közös megegyezéses papírt írja alá a volt főszerkesztő, erőteljesebb titoktartást kellett volna cserébe vállalnia.

A szerkesztőség vezetésével abban maradtak, hogy a lap egyelőre főszerkesztő nélkül működik tovább, az új főszerkesztő kiválasztásának hogyanjáról és mikéntjéről később döntenek. Bodolai László azt semmiképpen nem szeretné, ha akár csak a szerkesztőség egy része felmondana.

A hvg.hu megszerezte azt levelet is, amelyben Bodolai László bejelentette a szerkesztőségnek Dull kirúgását.

„Legfontosabb, hogy most mindenkitől komoly önmérsékletet kérnék! Az Index politikai függetlensége nincs veszélyben! [...] a bevételek elvesztése jelenleg az egyetlen ránk leselkedő veszély, ennek jelenleg két konkrét oka lehet: Okozhatja külső befolyás, de a kiegyensúlyozott, felelős, szabad szó erejébe és az egymásba vetett hit elvesztése is. A másik ok, ha elapadnak a bevételek [...] ha a hirdető – aki a nap végén a fizetésünket fizeti – nem biztos a lap létében, vagy olvasói megmaradásában, akkor vagy kivár, vagy egyáltalában nem szerződik. Kimondhatjuk, hogy a magunk által generált bizonytalanság a legnagyobb veszély, ami most ránk leselkedik”

- írja az alapítvány vezetője.

„Ki fenyeget bennünket, milyen eszközökkel? Ezt mi bizonyítja vagy legalább valószínűsíti? A válaszokat köd borítja, marad a ködszurkálás. Ha valaki konkrétan megjelöli számomra, hogy a politikai függetlenség kik által, miként jelent létező veszélyt, akkor a barométer beállításával kapcsolatosan kifogásom nincs”

- teszi hozzá.

Dull Szabolcs a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: kitart korábbi álláspontja mellett, és indokoltnak tartja a barométer átállítását, ami azt jelezte, hogy a szerkesztőség veszélyben érezte magát egy külső hatástól.

„Az tettem, ami főszerkesztőként a feladatom volt, és amit a lelkiismeretem diktált, az elmúlt napokban és hetekben is”

– tette hozzá.

Főszerkesztőjük kirúgásáról közleményt adtak ki az Index.hu újságírói is, amelyben elfogadhatatlannak nevezték a döntést.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült”

– írták.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk