HÍREK

Bodolai szerint az Index nincs is kiszolgáltatott helyzetben, bár a szerződés részleteire nem emlékszik

Erről az Index igazgatóságának elnöke első tévéinterjújában beszélt az ATV-n. Az is kiderült, hogy Szombathy Pál már nem vezérigazgató.

Link másolása

Bodolai László az Egyenes Beszédben elmondta, Szombathy Pál a csütörtöki ellenállást látva "hátrébb lépett eggyel", így már nem az Index vezérigazgatója.

Kérdezték a cég kiszolgáltatottságáról is. Azt mondta, a szerződéseses keretrendszer már létrejött, amikor ő 3 év 4 hónapja elfoglalta a pozícióját, ezt "örökölte". Az Indexben akkorra már csak a szerkesztőség maradt némi technikai supporttal, például a számítógépekre ránéző szakemberekkel, de a pénzügyeket és a fejlesztést kivették a cégből.

Ennek ellenére ezt nem tartja kiszolgáltatott helyzetnek.

"Nem tartom béklyónak" - mondta az Indamédiával kötött szerződésről.

A részletekre azonban nem teljesen emlékszik, például arra, mikor jár le az Index legfontosabb, sorsát alapvetően meghatározó megállapodása.

"Ez határidőre megkötött szerződés, amit az operatív igazgató, aki az aláírásra jogosult volt, meghosszabbított, most pontosan nem tudom megmondani, 2021-ig, az én emlékeim szerint így volt."

Aztán a műsorban mégiscsak béklyónak nevezte a szerződést, aminek az ügye azonban szerinte nem rá, vagyis a tulajdonost képviselő kuratórium elnökére és az igazgatóság elnökére tartozott, hanem a mindenkori vezérigazgatóra.

"Ebből az szerződéses béklyóból nem tudtam, illetve nem is volt operatív feladatom, nem is voltam erre kényszerítve, hogy ebből kiszabadítsam, mindig volt igazgatója az Indexnek, akik ezzel az operatív dolgokkal foglalkoztak" - mondta.

Majd megismételte, szerinte az Index és az Indamédia kapcsolata "nem kiszolgáltatottság", vagy legalábbis "kölcsönös kiszolgáltatottság", olyan, ami a médiában máshol is előfordul.

"Nem éreztem korábban, meg most sem érzem, hogy ez nem olyan jellegű kiszolgáltatottság lenne, mint bármelyik más médiacsoportnak a kiszolgáltatottsága. Nyilván ők másfajta szerződéses rendszerrel szerzik a bevételeket, de itt a reklámpiacnak van kiszolgáltatva általában egy médiavállalkozás, nem pedig egy olyan partnercégnek, akinek a bevételei nagyban függnek az Indextől."

Arra a kérdésre, hogy az Indamédia egyik tulajdonosa időközben mégicsak a kormányközeli médiamenedzsernek tartott Vaszily Miklós lett, aki egyben a Tv2 elnöke és az állami TV volt elnöke, Bodolai azt mondta, erős függetlenségi garanciákat kapott tőle.

"Vaszily Miklóssal én leültem beszélgetni, és elég erős garanciákat adott, hogy semmifajta olyan ráhatás nem lesz az Index szerkesztőségére, vezetési elveire."

"Erre milyen garanciák vannak?" - kérdezte Rónai Egon műsorvezető.

"Az, hogy felállok, hogyha olyan behatást érzékelek, hogy nem lehet megírni egy cikket."

Bodolai szerint ő garantálja az Index függetlenségét, ami soha nem sérült úgy, hogy azt ne tudta volna kezelni. Nem politikai oldalról, de próbáltak leszedetni cikket, fenyegették feljelentéssel, de nem értek el eredményt, erről a nyomásgyakorlási kísérletről nem is tájékoztatta a szerkesztőséget.

"Ezt a status quo-t szerintem mindenki próbálta olyan szinten tiszteletben tartani, hogy nem voltak olyan erős behatási kísérletek, hogy ezt komolyan kellett volna venni."

Kérdezték a felmondáshoz vezető konkrét ügyről is, vagyis az úgynevezett Gerényi tervről. Gerényi Gábor külsős tanácsadóként azt javasolta, hogy az Index szerkesztőségének egy részét szervezzék külsős cégekbe, mert így motiváltabbak lettek volna az újságírók és az előállított tartalmakat maguk is értékesíthették volna. Ebben az esetben az Index maga a politikai szerkesztőséget leszámítva csak címlapként működött volna, amelybe a külsős cégek és mások beszállítják a tartalmakat.

A szerkesztőség az ötletet hevesen ellenezte, mert úgy látták, ez az eddigieknél is sokkal kiszolgáltatottabbá tette volna őket.

Bodolai szerint Gerényi Gábor tervével ő is csak az Index igazgatósági ülésén találkozott először "olyan szinten leírva, hogy jegyzőkönyvezni lehetett." Szerinte Gerényi eredetileg azzal érkezett hozzájuk, hogy stratégiai tanácsokat fog adni strukturális problémákkal kapcsolatban. Például amiatt, mert "az Index nem szól a fiatalokhoz, van egy ilyen generációs probléma, ami korábban a Népszabadságnál is volt." Az úgynevezett Gerényi terv sokkal később került elő.

Bodolai szerint azon az igazgatósági ülésen, ahol Gerényi Gábor végül előadta az ötletét, valóban felkérték az akkori vezérigazgatót, Pusztay Andrást, hogy dolgozzon ki egy átalakítási koncepciót, de nem igaz, hogy ehhez mindeképp figyelembe kellett volna vennie a tanácsadó javaslatait.

"Nem az volt benne, hogy csak a Gerényi Gábor terv alapján lehet továbbmenni, sőt, én ezt kifejezetten mondtam is, hogyha úgy látja, nem kell figyelembe venni" - mondta az ATV-n.

Arra a kérdésre, hogy ki rendelte meg egyáltalán ezt a tervet, Bodolai László elsőre nem adott a műsorban egyértelmű választ.

"Gábor az nekem régóta barátom."

"Ön rendelte?"

"Én nem rendeltem ilyet tőle. Egyeztetett az Indamédia tulajdonosaival, nyilvánvalóan."

Bodolai László ennek ellenére ezt nem külső nyomásként élte meg, mert érvelése szerint az Index igazgatótanácsába is ott ült az Indamédia két embere, és különben is, "mindig is voltak tanácsadók, akik feltűntek különböző médiumok körül és megpróbáltak néhány ötletet átvinni."

Szerinte az ő érdeke az volt, hogy a Gerényi tervet ne csak az igazgatóság tárgyalja meg, hanem az egész szerkesztőség, ahol hatalmas vita lett belőle. Végül az egészből nem lett semmi.

"Ezt a tervet sikerült később anullálni" - fogalmazott.

Rónai Egon az igazgatóság elnökét kérdezte az Index anyagi gondjairól is. Bodolai László ezekről nem jelen, hanem jövő időben beszélt. Azt mondta, lehetett arra számítani, hogy a járvány miatt a portálnak lesznek bevételi gondjai. Emellett a nyár mindig problémás cash flow finanszírozás szempontjából. Ilyenkor kevesebb a reklám, alacsonyabbak a bevételek. Vagyis nyaranta az Index napi finanszírozásához segítség kell.

Ez "mindig attól jött, aki a közelben volt." Korábban a bankban is érdekelt tulajdonos bankjától kaptak hitelt, most az Indamédiától tudnak hitelt szerezni.

Szerinte azonban ez sem jelenti azt, hogy az Index kiszolgáltatott lenne a kormányzati köröknek. Úgy érvelt, hogy Vaszily Miklós mellett Ziegler Gábor az Indamédia másik tulajdonosa, aki korábban az Index értékesítési vezetője volt.

"Ziegler Gáborról nagyon nehezen tudnám elképzelni, hogy őneki bármifajta kormányzati megbízása vagy kapcsolatai lennének. Sőt, inkább arról van szó, hogy nincsenek kormányzati hirdetések. Hogyha mi lennénk a kormány, vagy a Ziegler-féle Indamédia lenne a kormány, akkor nyilván tele lennénk kormányzati hirdetéssel. Egyetlen egyet nem látni az Indexen."

A jövőről szólva Bodolai arról beszélt, egyelőre nem toboroz senkit, mert sokként érték az eddig történtek. De még abban sem biztos, hogy a felmondó újságírók közül tényleg mindenki megy.

"Abban sem vagyok biztos, hogy mindenki komolyan mondta a felmondást" - fogalmazott.

Azt ígérte, az indexes hagyományoknak megfelelően működik majd tovább a portál.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk