hirdetés

HÍREK

Bizonyították, hogy a nők jobb vezetők, mint a férfiak

'A nők határozottan alkalmasabbak vezető pozíciókra, mint hímnemű kollégáik.'
Fotók: Pixabay - szmo.hu
2017. november 30.

hirdetés

A Londoni Értéktőzsdén kereskedő száz legnagyobb cég vezetői közt kétszer annyi a férfi, mint a nő. Sőt, a szakmai előmenetelt tekintve, minél magasabb egy pozíció, annál kevesebb az azt betöltő nők aránya.

Ám egy friss tanulmány azt állapította meg, hogy a nők alkalmasabbak a vezető pozíciók betöltésére, mint a férfiak.

A BI Norwegian Business School Szervezeti Magatartás- és Viselkedéskutató Központjának vezetője, Øyvind L. Martinsen professzor által vezetett tanulmány közel 3000 menedzser személyiségét és jellemzőit értékelte.

A tanulmány alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a nők szinte minden területen jobb vezetők hímnemű kollégáiknál.

A nők az öt vizsgált kategóriából négy területen jobban teljesítettek, mint a férfiak: kezdeményező és tiszta kommunikáció; nyitottság és képesség az újításokra; közvetlenség és támogató szellem; illetve módszertan menedzsment és célkitűzések.

hirdetés

A férfiak viszont felülmúlták a nőket a munkával kapcsolatos stresszkezelés terén, és magasabb szinten áll az érzelmi stabilitásuk is.

„Az üzletnek mindig az ügyfelek bevonzása, valamint a termelékenység és a profit növelése a célja. Eredményeink azt jelzik, hogy a nők – általában – természetszerűleg alkalmasabbak az újításokra és világosabb, hatékonyabb vezetők, mint a férfiak”

– állapítja meg Martinsen professzor.

„Ezek az eredmények jogos kérdést vetnek fel a vezetői rangsor felállítására vonatkozóan, illetve annak tekintetében, hogy a nőknek jelenleg milyen az eloszlása ezekben a szerepekben.”2

A tanulmány eredményei remélhetőleg megkérdőjelezik majd a munkahelyi normák jelenlegi alakulását.

Noha azt gondolnánk, történik valamiféle előrelépés, az USA 500 legbefolyásosabb vállalatát vezető nők számaránya a tavalyi évben alig volt több mint 12 százalék.

„A tanulmány szerint a női vezetők hajlamosabbak az aggódásra, illetve érzelmileg kevésbé stabilak, és talán ezért bizonytalanabbak”

- összegezte a tanulmány társszerzője, Lars Glasø professzor.1

„Azonban ez nem másítja meg azt a tényt, miszerint a nők határozottan alkalmasabbak vezető pozíciókra, mint hímnemű kollégáik. Ha a döntéshozók nem veszik ezt figyelembe, lehet, hogy valójában kevésbé képzett vezetőket alkalmaznak, és ennek köszönhetően csökken a termelékenység” - tette hozzá a szakember.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk