?> /hirek/becs-lett-a-vilag-legzoldebb-varosa/ Bécs lett a világ legzöldebb városa | szmo.hu
hirdetés

HÍREK

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Ott jó gyalogolni, biciklizni, fásítással védekeznek a nyári hőség ellen - többek közt ezzel érdemelte ki az első helyet.

Link másolása

hirdetés

A „legélhetőbb”, a „legokosabb” – csak néhány cím, amit az osztrák főváros rendszeresen kiérdemel. De vajon mitől lesz Bécs a világ legélhetőbb városa?

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján

Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet.

Az osztrák főváros olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin és Madrid.

hirdetés

Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városává. A nemzetközi Föld Napja 50. évfordulója alkalmából elkészített "The World's 10 Greenest Cities 2020" vagyis „A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban” című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet. Azok a városok kerültek fel a listára, akik egy fenntartható és zöldebb jövő felépítésén fáradoznak.

A Resonance által összeállított lista olyan szempontokat vizsgál, mint nyilvános zöldfelületek aránya, megújuló energiaforrások használata, levegőminőség, a közösségi közlekedést használók aránya, egy főre eső vízfogyasztás, gyalogosbarát utak, újrahasznosítás és komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma. A lista megalkotásához a Resonance többek között nemzetközi és nemzeti statisztikákat, kérdőíveket és ENSZ-adatokat használt fel.

Bécs többek között a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet.

Például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park. Vagy azért, mert a lakosság közel fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést, ezzel pedig Bécs „az európai minta a közlekedésben”.

A lista második helyezettje München, a harmadik pedig pedig Berlin lett.

Íme pár példa, hogy mi mindent tesz meg az osztrák főváros, hogy továbbra is a legzöldebb, legélhetőbb város lehessen.

Gyalogolni jó

Gyalogolni jó, olcsó, ráadásul még a környezetünket is védjük vele. Az osztrák fővárosban is tudják ezt, a lakók több mint nyolcvan százaléka ezért szívesen indul útnak gyalogszerrel - derül ki egy 2019-es felmérésből. A szívesen gyalogló bécsiek aránya nyolcvankét százalék, ami meghaladja az országos átlagot. Negyvenhét százalékuk ráadásul tudatosan közlekedik így. Tisztában vannak vele, hogy ezzel hozzájárulnak a klímavédelemhez. A lakosok több mint háromnegyede naponta tíz percnél hosszabb távon megy gyalog.

Bécsben egyébként nemcsak gyalogolni, de biciklizni is szeretnek. Húsz százalék többször is kerékpárra pattan a héten, általában véve pedig biztonságban érzik magukat ilyenkor. A főváros egyik kiemelt célja az iskolák felé vezető utak minél biztonságosabbá tétele. Így a szülők is szívesebben engedik majd útnak gyermekeiket gyalog vagy biciklivel, akár egyedül is.

Úszó kertek

Még idén elkészülnek az ingyenesen használható zöld „szigetek” Bécsben. Így szeretnének még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen. A várost kettészelő Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén lévő betonszigeteket kizöldítik, rengeteg fa, bokor és egyéb növény kap majd itt helyet. A kikapcsolódásra szánt kertecskék mindenki számára ingyenesen igénybe vehetőek, elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami elengedhetetlen a kellemes városi klímához.

"Az úszó kertek ötlete Párizsból jön, ahol a Szajnán már megvalósult egy hasonló beruházás. A városvezetés kifejezetten olyan vízparti helyet akart létrehozni, ahol senki sincs étel-ital fogyasztására kötelezve, így ingyenesen, kötöttségek nélkül élvezheti a hűs parkot" – mondta Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv megálmodója. A városlakók előreláthatólag nyár végétől vehetik használatba az új helyet.

Fásítás a hőség ellen

A zöldfelületek növelése régóta célja a bécsi városvezetésnek. Most például Neubau kerület bővült száz fával, ezzel is segítve a hőhullámok csökkentését és az oxigénellátás növelését. A céljuk 2021-ig egy úgynevezett „hűsölő zóna” létrehozása a kerületben.

A lehető legtöbb fa ültetésén kívül a zöld virágágyások, világos és vízáteresztő burkolatok, széles járdák, fogyasztásmentes, beárnyékolt utcák, öntözött zöldfelületek és homlokzatzöldítések minél széleskörűbb használatát javasolják. Ezen kívül sok pad és ülőfelület, elegendő biciklitároló, vízzel való hűsítés és az építkezéseknél a zöld megoldások alkalmazása is szerepel a tervekben.

További információk ITT.

Nyitókép: Zöld Bécs © Filmspektakel, Látványterv © Carola lo landschaftsarchitektur

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk