/hirek/baratja-szerint-eroskodnie-kellett-az-irani-egyetemistanak-hogy-vegezzek-el-rajta-a-tesztet/
hirdetés

HÍREK

Barátja szerint erősködnie kellett az iráni egyetemistának, hogy végezzék el rajta a tesztet

A másik diákot hiába küldték el a Dél-pesti Centrumkórházba, ő pár nappal később az egyetemi háziorvosnál jelentkezett.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, csütörtökön megerősítették, hogy a gödöllői Szent István egyetem egyik hallgatója az az iráni 39 éves férfi, akinél kimutatták a koronavírus- fertőzést Magyarországon. Az egyetem közlése szerint egy konferenciára utazott Teheránba, ahonnan február 28-án érkezett vissza. Mivel fertőzött országból jött, jelentkezett a Szent László kórházban. A hallgató a VII. kerületben lakik várandós feleségével.

Egy barátja azt mondta az RTL Híradónak, hogy úgy kellett erősködnie, hogy végezzék el a tesztet nála. A teszt után hazaküldték, mert az eredmények csak tegnap érkeztek meg. Ekkor mondták neki, hogy a feleségével együtt karanténba kell vonulnia.

Ugyanakkor a csütörtöki sajtótájékoztatón Kásler Miklós azt mondta, hogy csak most tudták meg, hol tanul a fiatal, mert "nem árulta el" - közölte a miniszter egy újságírói kérdésre.

A másik fertőzött egy 36 éves hallgató, ő a Semmelweis Egyetem gyógyszerészhallgatója. Ő február 22-én ért vissza Budapestre, két nappal később jelezte, hogy nem éri jól magát. Az üzemorvos megvizsgálta, de mintát csak kedden vettek tőle, addig pedig bejárt az egyetemre.

Az egyetem rektora a Híradónak azt mondta, hogy a negyedik évfolyam külföldi gyógyszerész hallgatói, 16 diák, most két hétig nem mehetnek órákra, otthon tanulnak.

hirdetés

A rektor arról is beszélt, hogy a hallgatójuk nem tartotta be az egyetemi utasítás, amely előírja, hogy a veszélyeztetett területről érkezőknek két hétig otthon kell maradniuk.

Ez a diák pedig egy héten át bejárt és 16 társával együtt részt vett az oktatásban.

Mint kiderült, a budapesti repülőtéren a két diák átesett a hőmérésen, de a műszer nem jelzett, és mivel panaszaik nem voltak, így továbbmehettek. Egyikük még Iránban átesett a betegségen.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A Semmelweis Egyetem közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy az iráni hallgató miután február 28-án felsőlégúti panaszokkal felhívta a külföldi hallgatók egészségügyi ellátásáért felelős Semmelweis Kft. Call Centerét, és elmondta, hogy Iránból tért vissza, azonnal elirányították a Dél-pesti Centrumkórházba. A diák azonban március 2-án, hétfőn felkereste a Semmelweis Egyetem által biztosított háziorvosát. A vizsgálat során láza nem volt. A háziorvos azt javasolta, hogy maradjon otthon, majd az előzmények ismeretében a láztalan állapot ellenére megszervezte felvételét a DPC-be, amely március 4-én megtörtént.

Az egyetem január 28-án minden hallgatónak megküldött egy részletes kérdőívet (magyarul, angolul és németül, a képzés nyelve szerint), mely alapján felmérték, mekkora a kockázata annak, hogy hordozhatja a vírust. Február végéig összesen 12 hallgató jelezte, hogy a koronavírussal érintett területen járt. Az eredmények alapján, függetlenül attól, hogy a hallgatóknak voltak-e tüneteik, kéthetes járványügyi megfigyelés alá helyezte őket az egyetem. Legutóbb március 2-án és március 5-én kapta meg minden hallgató három nyelven az egyetem rektorának tájékoztatását. Ebben többek között kérik a hallgatókat, hogy ne utazzanak fertőzött területekre, illetve amennyiben ezt nem tudják elkerülni, vagy bizonyítottan fertőzött beteggel találkoztak, akkor 14 napig maradjanak távol az egyetemtől. A fertőzött iráni diák nem tartotta be a fenti utasítást, nem jelzett vissza a kérdőívre - írják a honlapjukon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk