hirdetés

HÍREK

Bányai Gábor a koronavírusról: Az agyhalál állapot közeléből hoztak vissza

A fideszes országgyűlési képviselőt mindössze néhány nap alatt gyűrte le a koronavírus még februárban. 111 napig volt az intenzív osztályon, ebből 85 napot mélyaltatásban, 69 napot pedig műtüdőn. Orvosai szerint csoda, hogy életben maradt.

Link másolása

hirdetés

Bányai Gábor még februárban kapta el a koronavírust, kórházba is került, és rövid idő alatt olyan súlyosra fordult az állapota, hogy lélegeztetőgépre kötötték, sőt műtüdőre is szüksége volt ahhoz, hogy életben maradjon.

A fideszes országgyűlési képviselő mindössze egy nappal azután, hogy kórházba került, már képtelen volt egyedül lélegezni. Most az RTL Híradónak beszélt arról, hogy az altatás előtti utolsó pillanatokban családjának próbált üzenni telefonon.

"Emlékszem, ahogy mondták: most már elég legyen, meg fog halni, mert nincs több oxigén. Azt láttam, hogy a telefont elvették tőlem, arra még emlékszem, és, jött egy másik maszk, amivel kezdődött a bealtatás"

- emlékezett vissza Bányai Gábor, aki összesen 111 napig volt az intenzív osztályon, ebből 85 napot mélyaltatásban, 69 napot pedig műtüdőn. Kétszer élesztették újra. Egy idő után már az orvosai sem reménykedtek abban, hogy felépül.

"Gyakorlatilag engem az agyhalál állapot közeléből hoztak vissza. Volt egy beszélgetés utána, hogy több orvos azt jelezte, hogy szerintük itt már nincs tovább, az agyam az oxigénhiánytól kisült, aztán valami csoda történt"

- fogalmazott.

"Készültem arra is túlélem, meg arra is, hogy nem, de annyira rohamosan romlott az állapotom, hogy nem sok esélyem volt arra, hogy túlélem"

- mondja Bányai Gábor, akinél az is felmerült, hogy transzplantációra lesz szükség.

hirdetés
"Úgy volt, hogy transzplantációra kerül sor, mert a tüdőm szinte teljesen megsemmisült"

- fogalmazott a képviselő.

A képviselő állapota májusra javult, végül majdnem 3 hónapnyi mélyaltatás után felébresztették. Először sem beszélni, sem mozogni nem tudott, és arra sem emlékezett, hogy miért van kórházban.

"Teljesen le voltam bénulva, tehát nekem mindent újra kellett kezdeni, mindent, szó szerint mindent. Csak a fejem mozgott meg a bal kezem, ennyi volt a képességem"

- mondja Bányai Gábor.

Orvosai szerint csoda, hogy életben maradt. A teljes gyógyuláshoz azonban még hónapok kellenek, az egyik lábszárát például azóta sem tudja mozgatni.

"A jobb lábam az a tüdőkezelés miatt - ott volt bekötve a műtüdő eszköz - lebénult. Az alsó lábszáram az már megmozdult, tehát már van remény arra, hogy karácsonyra nem ezt a járássegítő peroneus emelőt használom".

A képviselő szerint a koronavírus azért kegyetlen, mert gyakorlatilag megfullasztja a betegeket.

"Az ember gyakorlatilag belefullad az életbe, megfullad a betegségtől, vagy ha szerencsés, akkor álmában éri a halál... covidosként meghalni rosszabb, mint sok halálforma"

- mondja Bányai Gábor, aki még oltatlanul egy összejövetelen kapta el a koronavírust.

"A maszk megvédett volna, hogyha akkor felveszem. Magabiztos voltam, nem tudom, miért, de egyszer történt ilyen, nagyon óvatos voltam"

- fogalmazott.

A képviselő éppen az azt követő napon kapta volna meg az oltást, hogy lélegeztetőgépre került. Végül augusztusban oltották be. Az emlékeztető vakcinát pedig decemberben kapja meg.

Az RTL Híradó riportja:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: