HÍREK

Bányai Gábor a koronavírusról: Az agyhalál állapot közeléből hoztak vissza

A fideszes országgyűlési képviselőt mindössze néhány nap alatt gyűrte le a koronavírus még februárban. 111 napig volt az intenzív osztályon, ebből 85 napot mélyaltatásban, 69 napot pedig műtüdőn. Orvosai szerint csoda, hogy életben maradt.

Link másolása

Bányai Gábor még februárban kapta el a koronavírust, kórházba is került, és rövid idő alatt olyan súlyosra fordult az állapota, hogy lélegeztetőgépre kötötték, sőt műtüdőre is szüksége volt ahhoz, hogy életben maradjon.

A fideszes országgyűlési képviselő mindössze egy nappal azután, hogy kórházba került, már képtelen volt egyedül lélegezni. Most az RTL Híradónak beszélt arról, hogy az altatás előtti utolsó pillanatokban családjának próbált üzenni telefonon.

"Emlékszem, ahogy mondták: most már elég legyen, meg fog halni, mert nincs több oxigén. Azt láttam, hogy a telefont elvették tőlem, arra még emlékszem, és, jött egy másik maszk, amivel kezdődött a bealtatás"

- emlékezett vissza Bányai Gábor, aki összesen 111 napig volt az intenzív osztályon, ebből 85 napot mélyaltatásban, 69 napot pedig műtüdőn. Kétszer élesztették újra. Egy idő után már az orvosai sem reménykedtek abban, hogy felépül.

"Gyakorlatilag engem az agyhalál állapot közeléből hoztak vissza. Volt egy beszélgetés utána, hogy több orvos azt jelezte, hogy szerintük itt már nincs tovább, az agyam az oxigénhiánytól kisült, aztán valami csoda történt"

- fogalmazott.

"Készültem arra is túlélem, meg arra is, hogy nem, de annyira rohamosan romlott az állapotom, hogy nem sok esélyem volt arra, hogy túlélem"

- mondja Bányai Gábor, akinél az is felmerült, hogy transzplantációra lesz szükség.

"Úgy volt, hogy transzplantációra kerül sor, mert a tüdőm szinte teljesen megsemmisült"

- fogalmazott a képviselő.

A képviselő állapota májusra javult, végül majdnem 3 hónapnyi mélyaltatás után felébresztették. Először sem beszélni, sem mozogni nem tudott, és arra sem emlékezett, hogy miért van kórházban.

"Teljesen le voltam bénulva, tehát nekem mindent újra kellett kezdeni, mindent, szó szerint mindent. Csak a fejem mozgott meg a bal kezem, ennyi volt a képességem"

- mondja Bányai Gábor.

Orvosai szerint csoda, hogy életben maradt. A teljes gyógyuláshoz azonban még hónapok kellenek, az egyik lábszárát például azóta sem tudja mozgatni.

"A jobb lábam az a tüdőkezelés miatt - ott volt bekötve a műtüdő eszköz - lebénult. Az alsó lábszáram az már megmozdult, tehát már van remény arra, hogy karácsonyra nem ezt a járássegítő peroneus emelőt használom".

A képviselő szerint a koronavírus azért kegyetlen, mert gyakorlatilag megfullasztja a betegeket.

"Az ember gyakorlatilag belefullad az életbe, megfullad a betegségtől, vagy ha szerencsés, akkor álmában éri a halál... covidosként meghalni rosszabb, mint sok halálforma"

- mondja Bányai Gábor, aki még oltatlanul egy összejövetelen kapta el a koronavírust.

"A maszk megvédett volna, hogyha akkor felveszem. Magabiztos voltam, nem tudom, miért, de egyszer történt ilyen, nagyon óvatos voltam"

- fogalmazott.

A képviselő éppen az azt követő napon kapta volna meg az oltást, hogy lélegeztetőgépre került. Végül augusztusban oltották be. Az emlékeztető vakcinát pedig decemberben kapja meg.

Az RTL Híradó riportja:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk