/hirek/banksy-nem-fedte-fel-magat-ezert-elvesztette-egyik-kepe-szerzoi-jogait/
hirdetés

HÍREK

Banksy nem fedte fel magát, ezért elvesztette egyik képe védjegyét

A bíróság kimondta: vagy felfedi identitását, vagy búcsút mondhat a híres Flower Throwernek.
hirdetés

Az egyik legismertebb alkotásának védjegyétől fosztották meg a brit graffitiművészt, Banksy-t, aki két éve pereskedett egy képeslapgyártó céggel. Az ügy precedenst teremthet az alkotó többi művét illetően is - írja az Independent.

Banksy - aki korábban kifejtette, hogy a szerzői jog a lúzereknek való - még 2005-ben festette a szóban forgó alkotást Jeruzsálemben, 2014-ben azonban mégis meggondolta magát, és európai uniós védjegyet kért rá, amit meg is kapott.

Később azonban egy vállalat megtámadta a döntést: a Full Colour Black nevű brit képeslapcég, amely Banksy több alkotását is használta képeslapjain, nehezményezte mindezt. Arra hivatkoztak, hogy amennyiben a művész nem kívánja kereskedelmi célra felhasználni, akkor nem az övé a védjegy.

2019-ben Banksy pont emiatt nyitott aztán egy üzletet, amelyben saját munkáit árulta. Egy interjúban azonban kerek-perec leszögezte: csak azért nyitotta meg az üzletet, hogy a védjegy kiváltásának feltételeit teljesítse. Az ügy még két éve került bíróság elé, most döntöttek az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának bírái, akik a képeslapcégnek adtak igazat.

A döntést azzal indokolták többek közt, hogy Banksy egyrészt nyilvános tereken helyezi el alkotásait, másrészt korábban semmilyen hajlandóságot nem mutatott a védjegy iránt.

hirdetés

Szintén döntő indok az is, hogy Banksy-nek fel kellett volna fednie identitását, a bírák szerint ugyanis az anonimitás és a védjegy jogi szempontból nem férnek meg egymás mellett.

A művész azonban nem volt hajlandó felfedni kilétét, így aztán a bíróság a Full Colour Blacknek ítélt igazat. Az is a művész ellen szólt, hogy a bíróság szerint a boltja megnyitásával egyértelműen csak meg akarta kerülni a törvényt.

A cég ügyvédje szerint Banksy teljesen letört a hír hallatán, és egyúttal fel kell mérnie, hogy ilyen alapon az összes alkotásának szerzői joga megkérdőjelezhető, az ügy ugyanis precedenst teremthet a témában.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk