hirdetés

HÍREK

Bagdy Emőke visszaszólt több mint ezer kollégájának: „Kikérem magamnak a szakmaiatlanság vádját!”

Több mint ezren írtak alá egy állásfoglalást, melyben kiállnak a Dúró Dóra által ledarált, Meseország mindenkié című mesekönyv mellett. A nyilatkozatban azt is kiemelik, hogy „ elhatárolódnak minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 12.

hirdetés

Több mint ezer pszichológus írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben kiállnak a Dúró Dóra által ledarált, Meseország mindenkié című mesekönyv mellett. A nyilatkozatban úgy fogalmaznak: "kijelentjük, hogy a könyv fontos társadalmi jelenségeket dolgoz fel és emel be a mesék világába, ami nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára. Emellett elhatárolódunk minden olyan pszichológus, így Bagdy Emőke nyilatkozatától is, amelyek szakmaiatlan és a tudomány mai álláspontjával ellentétes tartalmú állításokat tartalmaznak, és amelyek várható hatása a gyűlöletkeltés és a társadalmi kirekesztés fokozása".

Bagdy Emőke a Magyar Nemzetben válaszolt az őt ért vádakra. A neves klinikai szakpszichológus úgy kezdi: "kikérem magamnak a szakmaiatlanság vádját!" Bagdy Emőke ezután leírja, hogy a meséhez nem volt egy szava sem, és a 3–6 éves kor közötti időszak fejlődéspszichológiai törvényei alapján szólt hozzá a vitához.

Majd hosszasan taglalja azt, hogy ez a kor "az epigenetikai, fejlődéslélektani tudományos bizonyítékok szerint a saját nemmel való azonosulás szenzitív időszaka".

Aztán úgy folytatja:

hirdetés

"Számomra az a kritika részéről a legfőbb kérdés, hogy amikor a népesség kilencven százalékában ez a biológiai és szociális nemi illeszkedés jellemző, és zavartalanul végbemegy, ez képviseli a többséget, miért oly fontos a kisebbségi folyamatokra érzékenyítés a meséken keresztül? Az átlagot akarják netán egyesek megváltoztatni? Tartsuk azt elsősorban fontosnak, ami keveseket érint? Vajon miért? Mert ha az elfogadás és mássági tolerancia elérése volna a cél, akkor nem a 3-6 éves korra kellene koncentrálni, hanem arra a tudatos nevelési folyamatra, amely az iskoláskori időszakkal veszi kezdetét. 3-6 éves kor között valamely (például mesei) mintakínálat esetén, az automatikus, azonosulási szoftver letöltést lehet csak elérni. Ez a cél? Legyen más az átlag, a többség? Milyen? Ez már ideologikus befolyást feltételez".
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk