HÍREK

„A Vodafone profitjából a tanárok bérét is emelni tudjuk” – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Az OMSZ vezetőit nem a tűzijátékkal kapcsolatos meteorológiai előrejelzés kudarca miatt cserélték le, 76 téli napra elég gáz van a tározókban - mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

Link másolása

Kedden 13 órától „Mit, miért tesz a kormány?” címmel kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, melynek meghívóját az esemény előtt kevesebb mint 3 órával küldték ki.

Mint kiderült, a mai napon ülést tartott a kormány, Orbán Viktor távollétében Semjén Zsolt vezetésével, ezért is hozták előre a szokásosan csütörtökön megtartott kormányinfót.

Áttekintették az energiellátás helyzetét

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított — kezdte sorolni az intézkedéseket Gulyás Gergely. A jelenlegi fogyasztási és fogyasztói igényeket egyaránt ki tudják elégíteni. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal újabb beszerzésekről, a stratégiai tartalékok bővítéséről. Sajnos azonban a háború és az arra adott szankciók következtében a rezsicsökkentett árakat csak az átlagfogyasztás erejéig biztosítja.

A rezsicsökkentés módosításánál azonban a gáz esetében pontosításra volt szükség, mert a fűtőértéke a különböző helyekről érkező gáznak eltérő, így 1729 köbméterig jár a rezsicsökkentett ár, de ezt 63 645 megaJoule-ban is meghatározták. Az erről szóló rendelet még a mai napon megjelenik majd.

Válaszoltak az Európai Bizottságnak

Mivel a bizottság szerint a kondicionalitási eljárás prioritást élvez, ezért a kormány elsőként ezt próbálja lezárni. Tegnap éjfélig kellett választ adniuk a bizottság kérdéseire, mely során a miniszter szerint olyan válaszokat tudtak küldeni, amelyek elvezethetnek a megegyezésig. A technikai egyeztetések azonban még folynak, de a helyreállítási alapról és a hétéves költségvetésről hamarosan aláírhatók lesznek a szerződések – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az OMSZ vezetőinek menesztése

Gulyás elmondta az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjének menesztésére az augusztus 20-i tűzijáték előrejelzése nélkül is sor került volna. Mint mondta,

„a helyzet az, hogy ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzésekre való tekintet nélkül sor került volna. Bár látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami éppen a kompetenciák, az előrejelzési képességek fejlesztésével, hiányával kapcsolatos”.

Nincs szigorítás, ami nekünk fájna

Magyarország abban érdekelt, hogy olyan intézményrendszert alakítsunk ki, amely a bizottság szerint is az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések jogszerűségét garantálja. Nincs szigorítás, ami nekünk fájna, mert nincs titkolnivalónk a bizottság előtt – tette hozzá Gulyás, aki azzal folytatta, hogy a bizottságnak 30 napon belül kell értékelnie a magyar választ. Ezzel kapcsolatban igen bizakodóak, hiszen minden javaslatot elfogadtak.

Továbbra sem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez

Szóba sem került a csatlakozás kérdése, hiszen ez minden ország szabad döntése – zárta rövidre egy kérdésre felelve a miniszter.

A Vodafone felvásárlása

A Vodafone felvásárlása kapcsán Gulyás elmondta, már 2010-ben a kormány céljai között szerepelt, hogy a távközlésben is legalább 50 százalékos magyar tulajdon legyen, most nagy lépést tettek efelé.

„Az állam kisebbségi vevő lesz. Egy hosszú értékelési folyamat végén veheti majd meg a cég 49 százalékát, de ezt most egy nemzetközi könyvvizsgálatnak kell megelőznie. A finanszírozást addigra kell megteremteni.”

Arról nem beszélt, hogy a másik tulajdonos a 4iG Nyrt. lesz, ami több szálon is kötődik a kormányhoz.

Nagy Márton repült Moszkvába

A honvédség Falcon repülőgépe vasárnap este repült Moszkvába. Mint kiderült, a gazdaságfejlesztést minisztert, vagyis Nagy Mártont szállította, aki energiabeszerzésről tárgyalt. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, a kormány reménykedik abban, hogy sikerrel járnak.

Az iskolák megemelkedett költségeit az állam állja

"Az állam a fenntartó, így ezután is az állam fizeti ezeket a plusz költségeket"

– tisztázta Gulyás. Vagyis az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek plusz költségeiről az állam gondoskodik. Szerinte a kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák.

A tanárhiány nem probléma

A kormány engedélyezte a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben nyugdíjat is kapnak. Gulyás hozzátette, mindig is voltak tantárgyak, ahol tanárhiány volt megfigyelhető, de ez továbbra sem veszélyezteti az oktatás folytonosságát.

Több mint két hónapra elegendő gáz van a tározókban

3,8 milliárd köbméter gáz van most a tárolókban, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan – válaszolt egy kérdésre Gulyás Gergely.

Most kellett megvenni a Vodafone-t máskülönben soha nem sikerült volna

A Vodafone megvásárlására nem lett volna lehetőség egy vagy másfél év múlva, legalábbis nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – mondta Gulyás a hirtelen bejelentett vásárlásról. A miniszter biztos abban, hogy ez a befektetés profitot fog hozni, melyből a pedagógusbéreket is lehet majd emelni.

Gulyás értelmezésében az OMSZ nem áll politikai nyomásgyakorlás alatt

„Attól függ, akik ezt írták, mit értettek alatta. Ahogy én értelmezem, úgy nem igaz az állítás”

– reagéált az OMSZ vezetőinek keddi közleményére.

Tíznél is több törvényt módosítanak az Európai Bizottság miatt

Gulyás arról nem beszélt, hogy pontosan mely törvényekről van szó, annyit tett csak hozzá, hogy a bizottsággal ebben állapodtak meg. Ami biztos, hogy tíznél több törvényt fognak módosítani.

Nem tudja miről tárgyalt Novák Katalin diplomáciai igazgatója Kijevben

A miniszter részleteket nem tudott elmondani azzal kapcsolatban, hogy miről tárgyalt augusztus 22-én Altusz Kristóf az ukrán fővárosban.

Brüsszelnek tetszeni fog az új magyar vagyonnyilatkozati rendszer?

Ők a realitások talaján állnak, ezért ha egyetlen hely akad, ahol nem bírálhatják az új vagyonnyilatkozati rendszert, akkor az Brüsszel, ugyanis ugyan azt a rendszert vezették be, ami az Európai Parlamentben is van. Továbbra sem tervezik, hogy ismét belevegyék a vagyonnyilatkozatba a házastársak vagyonát, és erre az Európai Parlamentben sem tesznek javaslatot.

Orbán Viktor nem hivatalosan járt a horvát elnöknél

Gulyás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Orbán Viktor még szabadságon van, de valószínűleg jövő héttől már dolgozni fog. Orbán nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel. Egyszerű vacsoráról volt szó, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”.

Orbán az augusztus 20-i ünnepséget is kihagyta, de ez nem baj, ugyanis a köztársasági elnök mond ezen beszédet. Az OMSZ vezetőinek menesztéséről sem ő, hanem Palkovics László ipari miniszter döntött saját hatáskörében.

2200 határvadász fog munkába állni

Szeptemberben 2200 határvadász tesz esküt, a jövő év elejére pedig 4000 főre egészül majd ki a létszám.

Jöhet a pedagógusbér-emelés a Bizottsággal való megegyezésnek köszönhetően

„Azon dolgoztunk részben még a szabadság alatt is egész augusztusban, hogy a lehető legjobb megállapodásokat tudjuk kötni a Bizottsággal, és ennek keretében történelmi lépétékű pedagógusbér-emelésre kerülhessen sor”

– folytatta Gulyás, aki szerint a Tanítanék Mozgalom azokat az ellenzéki politikusokat támogatja, akik a Bizottsággal való megegyezés ellen dolgoznak.

A Vodafone megvétele az adófizetőknek is jót fog tenni

Hiszen ezzel magyar tulajdonban lesz egy olyan cég, ami jelentős nyereséget termel. Vagyis ez jó dolog a magyar adófizetőknek is – mondta Gulyás.

Palkovics fogja kinevezni az OMSZ új vezetőit

Azt nem tudta megmondani kik lesznek az új vezetői az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, erről Palkovics László tud felvilágosítást adni. Ahogy arra sem tudott érdemben reagálni, ha a kormány már tervezte a vezetők leváltását, miért nincs még utódjuk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk