hirdetés

HÍREK

Az orvosi kamara összes törvénymódosító javaslatát elfogadta a parlamenti bizottság

Még a kamara elnökét is meglepte a kormány nagy fokú együttműködése és gyorsasága.
MTI, SZMO / Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2020. október 06.

hirdetés

A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén - nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az MTI-nek.

Így a törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag - a kormánypártok és valamennyi ellenzéki párt támogatásával, 31 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül - támogatta a kormány által hétfő reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot

- közölte a miniszter. Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal - mondta Gulyás Gergely.

Kincses Gyula, a kamara elnöke az ATV hétfő esti műsorában elmondta, még őket is meglepte, hogy milyen gyorsan, és minden javaslatukat elfogadva dolgozott a kormány. Ugyanakkor arról korábban mi is írtunk, hogy az orvosok nem maradéktalanul elégedettek a törvénytervezettel:

hirdetés

A többi között munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatos változtatásokat fogadott el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló előterjesztésen az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfőn este. Az orvosi kamara módosításai tartalmazzák a szakvizsga megszerzésének anyagi ösztönzését, garanciákat, valamint jogtechnikai pontosításokat - közölte Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár.

Elmondta azt is:

az orvosi kamara kérése volt az is, hogy a béremelés több lépcsőben, több év alatt valósuljon meg, de a hálapénz kivezetése egy nagyobb lépcsőhöz kötődjön. Ez a legnagyobb lépcső jövőre valósul meg.

Hangsúlyozta: a kamara hitet tett a mellett, hogy büntetni kell a hálapénz alkalmazását, amelyet a testület jogtalan előnynek tart.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy 2023-tól egy negyven éves gyakorlattal rendelkező orvos 2 millió 380 ezer forintot kereshet, a kezdő fizetés pedig 687 ezer forintra emelkedik. A törvényjavaslat hétfőn került a Ház elé, és arról kivételes eljárásban várhatóan már kedden szavaznak a képviselők.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk