hirdetés

HÍREK

Az ország, ahol két nő verseng a miniszterelnöki címért

Szombaton eldől, hogy a koronavírus-járványt sikeresen kezelő Jacinda Ardern marad Új-Zéland miniszterelnöke, vagy a Margaret Thatcher-féle politikát istenítő riválisa váltja őt az ország élén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 16.

hirdetés

Bár most az egész világ az amerikai elnökválasztással van elfoglalva, azért más országokban is mostanában fog eldőlni, hogy ki legyen a kormányfő. Például Új-Zélandon, ahol nem mindennapi módon két nő küzd azért, hogy elnyerje a választópolgárok bizalmát a szombati parlamenti választáson.

Ez egyébként nem annyira szokatlan helyzet ott. Az országnak eddig már három női miniszterelnöke volt, köztük a jelenlegi kormányfő, Jacinda Ardern, aki most is indul a tisztségért.

Az pedig másodjára fordul elő, hogy választáson részt vevő két legfőbb párt vezetői is nők. Legutóbb 1999-ben volt példa erre, amikor Új-Zéland első női miniszterelnöke, Jenny Shipley Helen Clarkkal versengett, aki az ország első megválasztott női miniszterelnöke lett.

Új-Zéland egyébként nagyon sokat tett a múltban azért, hogy enyhítse a nemek közti egyenlőséget a politikában. Ez volt az első saját kormánnyal rendelkező ország, amely szavazati jogot biztosított a nőknek a parlamenti választásokon, jelenleg pedig a törvényhozók több 40 százaléka nő. A korábbi miniszterelnök, Jenny Shipley szerint azonban még mindig nem érték el a teljes egyenlőséget, ezért még van tennivaló ez ügyben.

Az idei választásokat eredetileg szeptember 19-én tartották volna, ám ahogy a világ más országaiban, Új-Zélandon is eljött a koronavírus-járvány második hulláma, ezért végül egy hónappal elhalasztották a voksolást. Az új időpont október 17. lett.

Az ország meglepően könnyen vészelte át az első hullámot, köszönhetően a kormány sikeres védekezési stratégiájának.

hirdetés

A legnagyobb városban, Aucklandben augusztusban egyszer már ismét berobbant a járvány, de azt három hét alatt sikerült megfékezniük, ami ismét Jacinda Ardern víruspolitikájának eredményességét igazolja.

Már csak ezért is nagy esélye van a regnáló miniszterelnöknek az újraválasztásra, aki egyébként is nagyon népszerű az országban. A közvélemény-kutatások szerint is Ardern balközép Munkáspártja fog győzedelmeskedni a szombati választáson.

A felmérések alapján a párt a baloldali Zöld Párttal állíthat fel koalíciós kormányt, de kérdés, hogy egyáltalán szüksége lesz-e koalíciós partnerre a Munkáspártnak, vagy ez lesz az első párt a jelenlegi politikai rendszer 1996-os bevezetése óta, amely képes elnyerni a szavazatok többségét.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk