/hirek/az-oroszok-nyilvanossagra-hoztak-a-vilag-egyik-legnagyobb-atomrobbanasanak-felveteleit/
hirdetés

HÍREK

Az oroszok nyilvánosságra hozták a világ egyik legnagyobb atomrobbanásának felvételeit

A Cár-bombát 1961-ben robbantották fel.
Fotó: Roszatom - szmo.hu
2020. augusztus 26.

hirdetés

Az orosz nukleáris ipar 75. évfordulója alkalmából feloldottak egy eddig titkosított felvételt az 1961-es Cár-bomba felrobbantásáról, amelyet a Roszatom saját Youtube-csatornájára töltött fel - írja a LadBible.

A mintegy hatvan évig titokban létező negyvenperces propagandafelvétel a Cár-bombára keresztelt 50 megatonnás hidrogénbomba megtervezését, megépítését és végül tesztelését, azaz felrobbantását mutatja be. Ez utóbbi 1961. október 30-án következett be a Jeges-tenger közelében található lakatlan Severny Island partjainál.

A bomba 3333-szor volt erősebb annál, amit Hiroshimában dobtak le (a Little Boy 15 megatonnás volt), sőt, annál az amerikai bombánál is, amelyet 1954-ben robbantottak fel.

A 27 tonnás és nyolc méter hosszú mostrumot egy Tu-95V típusú orosz bombázó vitte fel levegőben, amelyből ki kellett szerelni több üzemanyagtartályt is, hogy elbírja a szerkezetet. A bombát kb. 10 kilométeres magasságból dobta le a pilóta, majd nagyjából 4000 méter magasan robbant fel. Ereje akkora volt, hogy az akkor már 120 kilométerrel odébb járó bombázót is elérte a lökéshullám, ám az orosz pilótának végül sikerült épségben leszállnia.

A detonációt még 1000 kilométeres távolságról is látni lehetett, kb. 68 kilométer magas gombafelhőt bocsátott ki magából.

hirdetés

A Cár-bomba volt azonban az utolsó a teszrobbantások közül, 1963-ban ugyanis a világ atomhatalmai - az USA, Nagy-Britannia és a Szovjetúnió - Moszkvában aláírták a nemzetközi atomcsendegyezményt, amelynek értelmében többet nem végezhettek a földfelszín felett robbantásokat, csak alatta.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk