hirdetés

HÍREK

Az orosz koronavírus-vakcinát Kínában és Indiában is gyárthatják majd

Vlagyimir Putyin szerint egyesíteni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az oltóanyag tömegesen kerülhessen polgári forgalomba.
MTI, fotó: MTI/EPA/Szputnyik-Pool fotó/Alekszej Nyikolszkij - szmo.hu
2020. november 17.

hirdetés

A BRICS-országoknak a Covid-19 elleni vakcinagyártási kapacitásainak egyesítésére szólított fel kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, egyúttal bejelentve, hogy a Szputnyik V orosz oltóanyagot Kínában és Indiában is gyárthatják majd.

"Vannak orosz vakcinák, amely hatásosak és biztonságosak. A kérdés a tömegtermelésük biztosítása. Ez az a kérdés, amelyet meg kell oldanunk. És természetesen nagyon fontos egyesítenünk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy ez a termék tömegesen kerülhessen a polgári forgalomba" - jelentette ki Putyin a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) vezetőinek virtuális csúcstalálkozójén.

Putyin, a tömörülés soros orosz elnöksége nevében felszólalva emlékeztetett arra, hogy a partnerek már öt éve megállapodtak a fertőző betegségek elleni közös fellépésről, beleértve az új típusú koronavírusokat is. Mint mondta, ennek eredményeképpen létrejött a korai előrejelző rendszer, amelyre a jelenlegi világjárvány alatt már támaszkodni lehetett.

Méltatta a Covid-19 elleni kínai fellépés sikerét és sürgette annak a Dél-Afrika által két éve előterjesztett kezdeményezésnek a megvalósítását, amelynek alapján a BRICS-nek egy közös vakcinakutatási és -fejlesztési központot kellene létrehoznia. Közölte, hogy a BRICS nemrég megalapított fejlesztési bankja erre az évre tízmilliárd dollárt különített el az új koronavírus elleni küzdelemre.

hirdetés

"Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap megállapodott brazil és indiai partnereivel a Szputnyik V vakcina klinikai teszteléséről, és ugyancsak megállapodásra jutott kínai és indiai gyógyszeriparicégekről arról, hogy ezekben az országokban gyártási központokat nyissanak meg vakcina gyártására, méghozzá nemcsak saját igényeik kielégítésére, de harmadik országok számára is"

- mondta az orosz vezető.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk