HÍREK

Az omikron miatt lassan megtelnek beteg gyerekekkel a kórházak az Egyesült Államokban

Washingtonban megduplázódott, New Yorkban ötszörösére nőtt a koronavírussal orvoshoz forduló gyerekek száma csak ebben a hónapban.

Link másolása

Minden eddiginél több gyereket fertőz meg a koronavírus omikron variánsa, a gyerekkórházakat pedig még a jelenleginél is rosszabb helyzetre készítik fel, írja a CNN. A portálnak nyilatkozó houstoni gyerekorvos attól tart, hogy a következő napokban a karácsonyi összejövetelek miatt újabb robbanásszerű emelkedés várható. Dr. Stanley Spinner szerint a szilveszteri bulik pedig még tovább rontanak a helyzeten.

Az amerikai orvosok soha nem látott terhelésre készülnek januárban, amikor a karácsony és szilveszter után a gyerekek újra iskolába mennek. Spinner szerint már a delta variáns is jóval több gyereket fertőzött meg, mint a korábbi mutációk, de úgy néz ki, hogy az omikron még erre is rátesz egy lapáttal. Az orvos kiemeli, hogy akárcsak a felnőttek esetében, már a gyerekek között is elsősorban az oltatlanokat érinti leginkább a járvány. Fokozott veszélynek vannak kitéve az 5 év alattiak, akik még egyáltalán nem kaphatnak oltást, de az 5 év feletti oltatlanok vagy csak részben oltottak is jóval nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint a teljesen beoltott társaik.

Spinner hozzáteszi, hogy egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az omikron súlyosabb lefolyású betegséget okozna a gyerekeknél, mint az eddigi koronavírus-változatok, ahogy arra sem, hogy enyhébb lenne. A houstoni gyermekgyógyász szerint "minden tőlük telhetőt megtesznek" azért, hogy a gyerekek ne kerüljenek kórházba. Ám ha ez mégis bekövetkezik, az azt jelenti, hogy nagyon súlyos állapotban vannak. Jellemzően az omikron miatt kórházi kezelésre szoruló gyerekek légzési nehézségekkel küzdenek, emiatt oxigénre vagy más segítségre van szükségük, teszi hozzá.

"Gyakorlatilag minden kórházba kerülő gyerek oltatlan, vagy csak egy adag vakcinát kapott, emiatt részben védett a vírussal szemben" - nyomatékosítja dr. Stanley Spinner.

A gyerekek könnyű célpontjai a vírusnak, legalábbis Dr. Juan Salazar szerint. A connecticuti főorvos és kollégái megfigyelték, hogy egyre inkább a gyerekeket célozza a vírus, mely mintha "rést talált volna". Salazar szerint nemcsak az oltatlanság okoz gondot, hanem az is, hogy érezhetően az emberek belefáradtak az állandó odafigyelésbe, és gyakrabban kerülnek le a maszkok, kevésbé veszik szigorúan a higiéniás szabályokat is.

New Jerseyben és Washingtonban is egyre több beteg gyerekről számolnak be. Az orvosok hangsúlyozzák, hogy a tünetek semmivel sem súlyosabbak a fiataloknál, mint a korábbi mutációk esetében, viszont nagyságrendekkel többen kapják el a vírust, mint eddig.

Az egyik washingtoni kórház osztályvezetője szerint míg most a tesztek 48 százaléka lesz pozitív, addig korábban ez az arány 17 százalék körül volt. Vagyis míg az előző hullámban napi 80 beteg gyereket szűrtek ki, ez a szám az omikron esetében már felment 200-ra. Ebbe beletartoznak a már tünetekkel érkezők és a közösségi szűrések során azonosított tünetmentes fertőzöttek is, ami az orvos szerint jól mutatja, hogy mennyivel gyorsabban terjed a legújabb variáns. Dr. Roberta DeBiasi kiemeli: míg az előző hullámok esetében a csúcson 18 koronavírusos gyereket kezeltek egyszerre a kórházban, most van olyan nap, amikor 30 gyereket vesznek fel az osztályra.

Még rosszabb a helyzet New Yorkban, ahol december 11. óta csaknem ötszörösére nőtt a Covid-19 miatt kórházba kerülő gyerekek száma. Míg bő két hete még csak 22 kiskorút vettek fel, addig a legutóbbi héten már 109-re emelkedett ez a szám a városban, míg a teljes államban 70-ről 184-re.

Az amerikai gyerekorvosok szerint a vírus nem válogat: a tinédzsereket ugyanúgy megfertőzi, ahogy a kisbabákat is. Éppen ezért azt javasolják, hogy aki teheti, oltassa be a gyerekét, ezen felül ügyeljen a távolságtartásra és lehetőleg hordjanak maszkot a fiatalok is mindenhol, ahol szükséges.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk