/hirek/az-immunologus-meg-a-beoltottaknak-sem-javasolja-hogy-beuljenek-az-ettermekbe/
hirdetés

HÍREK

Az immunológus még a beoltottaknak sem javasolja, hogy beüljenek az éttermekbe

Lisziewicz Julianna szerint maszk nélkül minden zárt helyen megnő a megfertőződés esélye.
hirdetés

Miután Magyarország pénteken elérte a 4 millió beoltott embert, újabb lazítások léptek életbe. Látogathatók például az éttermek zárt terei és több mozi is.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának nyilatkozó immunológus azonban ezt egyelőre nem javasolja.

Lisziewicz Julianna azt mondja,

szeretne lebeszélni mindenkit, hogy étterembe beüljön. Szerinte maszkban ugyanis nem lehet enni, és ha csak egy fertőzött van a helyiségben, mi is megfertőződhetünk.

A szakértő egyelőre még két héttel a második oltás után sem ajánlja az éttermezést zárt térben, mert egyik vakcina sem nyújt százszázalékos védelmet.

hirdetés

Hasonlóan vélekedik a mozi- vagy színházlátogatásról is. Mint elmondta, a vírus két maszkon keresztül nem fog megfertőzni senkit, de például popcorn evésnél, a maszk levétele miatt már egy fertőzött esetén is megugrik az esélye, hogy elkapjuk a vírust.

Az edzőtermezést, focimeccsen szurkolást csak maszkban javasolja, az uszodában pedig limitálná az egyszerre medencében lévők számát.

A mutáns vírusokról szólva azt mondta: „Nagyon-nagyon aggasztó helyzet”.

Mivel Indiában több millióan fertőződtek meg, a vírusnak sok lehetősége van mutálódni, de akár arra is, hogy két vírus kicserélje a genetikai állományát. Szerinte emiatt fennáll a veszélye annak is, hogy a jelenlegi védőoltások nem, vagy kevésbé lesznek hatékonyak az új variánsokkal szemben.

Mivel az indiai mutáns nem marad Indiában, az immunológus nagyon csodálkozna, ha nem okozna nálunk is egy negyedik hullámot, de abban reménykedik, hogy az oltásoknak köszönhetően az újabb járványhullámok már egyre kisebbek lesznek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk