"Az exem hazudozik rólam. Hogyan állítsam meg?"

Talán nem is 'megállítani' kell, hanem kitalálni, hogyan élj tovább...

Link másolása

"A gyerekem apja egy éve hagyott el minket, amikor a kislányom másfél éves volt. Soha nem indokolta meg, és abból, ahogy most él, úgy tűnik, hogy igazából a családi élet kötöttségeit nem szerette. Bulizik és csajozik - éli a második tinédzserkorát, miközben minket sajnos nem támogat, de igazából nem is ez esik rosszul.

Most tudtam meg, hogy a közös barátainknak kibeszél, és ami a legérdekesebb, hogy ezeknek a történeteknek egy töredéke sem igaz, de engem nagyon rossz színben tüntetnek fel. Rosszul esik és meg vagyok lepődve, hiszen nem ismerem olyan embernek aki hazudik. Egyszerűen nem is tudom kezelni ezt a helyzetet, szerintem a döbbenet miatt. Miért csinálja ezt? Tényleg beszéljek egyenként az összes közös ismerősünk el és mondjam el, hogy ez a rengeteg történetet kitalálta? Álljak bosszút?"

Nem vagy egyedül - valamiért az exek esetében gyakori az utólagos kellemetlen rémhírterjesztés, kibeszélés és egyéb nem túl elegáns módjai a veszteség feldogozásának. Nagyon sokszor előfordul az is, hogy a történeteik egyszerűen nem igazak. Te azt kérdezed, hogy miért csinálhatja ezt, én pedig azt mondom, hogy ennek az oka egyáltalán nem érdekes,

hiszen a te helyzetedet biztosan nem az oldja meg, ha megismered a motivációit.

Nem is tudhatjuk azokat, amíg ő maga nem mondja el.

Annyi biztos, hogy bármelyikünkről, aki valaha kapcsolatban volt, lehetne rosszat mondani, hiszen nem vagyunk tökéletesek. Minél tovább tartott a viszony, annál többet hibázhattunk. Más kérdés, hogy valaki úgy dönt-e végül, hogy ócsárol másoknak, vagy azt mondja: "ő valamikor az én választásom volt, és akkor sem leszek ennyire pitiáner és gonosz, ha most éppen dühös vagyok rá."

Nem mindig az exünk érdemli meg a tisztességes viselkedést utólag, hanem a múlt, a szép pillanatok és leginkább mi magunk, akikhez méltatlan az utólagos ócsárlás, - ezért semmi hasonlót nem javaslok, akkor sem, ha szomorú, vagy mérges vagy.

Az okok tehát talán nem is lényegesek, de ha mindenképpen választ vársz erre is, én arra tippelek, hogy nagyon-nagyon rossz "imidzs" a barátok előtt, ha valaki elhagy egy családot egy másfél éves gyerekkel minden magyarázat nélkül. Szerintem úgy érzi, hogy a róla alkotott jó vélemény megőrzése érdekében néhány történetet kell kitalálni rólad, hogy legyen visszamenőleg egy indok a környezetetek számára azzal kapcsolatban, miért hagyott el. Ha te szörnyű voltál, az ő tette mindjárt nem tűnik annyira rettenetesnek, sőt, a barátok megértően bólogatnak majd és "felhatalmazást adnak" a bulizós-csajozós második tinédzserkorra, és talán még arra is, hogy ne támogasson egy ilyen "rettenetes nőt".

Ha a most kitalált történetek arról szólnak, hogy elviselhetetlen voltál, megfosztottad a szabadságától, és a pénzzel sem bánsz jól, akkor jó eséllyel erről van szó: a most választott szabad élethez és a tartásdíj fizetésének elfelejtéséhez "kér felhatalmazást" a környezetetektől.

A valótlanságok tökéletesen alkalmasak arra, hogy a titeket körülvevő embereket némileg megnyugtassák azzal kapcsolatban, hogy jó döntést született, és nem utolsósorban saját magát is, aki talán bizonytalan ebben.

A kamu történetek nélkül ő nagyon magányos lenne most, hiszen ezer szituációban kéne magyarázkodnia, - legalábbis ő úgy érzi. A gonosz pletykáknak az ő életében most rengeteg haszna van, de megint azt mondom: ebben a helyzetben téged nem az visz előrébb, ha megpróbáljuk megfejteni azt, hogy őt mi mozgatja.

A saját életedben rengeteg dolgot tudsz befolyásolni - ez nem tartozik közéjük.

Amire hatással vagy az az, hogy hogyan élsz tovább, milyen tapasztalatokat, tanulságokat fogalmazol meg, és hogyan reagálsz mindarra, ami veled történt. Sehol nincs megírva, hogy ha bántanak és gonoszak veled, akkor a válaszlépést is ezen a szinten kell intézned. Szerintem a legjobb, ha felállsz, megpróbálod megteremteni a legtökéletesebb életet, ami a körülményeidből kihozható, és sok mindent megmutatsz a kislányotoknak a világból. (A támogatás más kérdés, az természetesen kötelezettség, ami nem az ő belső belátása szerint adagolható.)

Nem hiszem, hogy az lenne a feladatod most, hogy odamenj minden emberhez hogy meggyőzni őket. Van legalább egy, igazán jó barátod, vagy olyan családtagod, akit nagyon szeretsz? Te elfordulnál tőlük egy pletyka miatt? Szerintem elég ha hiszel abban, hogy akik tényleg a barátaid, azok szintén nem teszik majd meg.

-----

Remélem, hogy segítettem, és sikerül megnyugtató választ kapnod. Ha te esetleg olvasóként más tanácsot adnál a kérdezőnek, írd meg kommentben, és akár azt is, ha egyetértesz. Ha kérdésed van, vagy olyan témád, amit megbeszélhetünk, az alábbi Instagram-fióknak címezve tudod feltenni.

Saját rovatban igyekszem megörvendeztetni a szeretlekmagyarorszag.hu olvasóit IMMÁR. Ha a fotócsekkolás mellett olvasnátok is, itt a képen látható, hogyan érhetek el. :-) Nektek küldöm speciálba. #specialba

0 Likes, 1 Comments - Szabó Eszter (@esztii.szabo) on Instagram: "Saját rovatban igyekszem megörvendeztetni a szeretlekmagyarorszag.hu olvasóit IMMÁR. Ha a..."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk