hirdetés

HÍREK

Az év végi vasúti közlekedés varázsszavai: elővétel, online vásárlás

A karácsony és az év vége mindig az utazásról szól, készül a vasúttársaság is. Mi utasok pedig jól tesszük, ha előre gondolkodunk sorban állás helyett
Forrás:Indóház közlekedési portál, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 19.

hirdetés

A legforgalmasabb időpontok

December 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-től 28-ig az ünnepnapi, 29-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. A jövő év elején is lesznek változások: január 1-jén az ünnepnapi menetrend érvényes, 2-án, csütörtökön már a munkanapokon megszokott időpontokban indulnak a járatok.

A korábbi tapasztalatokat figyelembe véve idén várhatóan

december 20-án, pénteken, a téli szünet előtti utolsó tanítási nap lesz az egyik legforgalmasabb az ünnepek előtt. Szintén erős forgalomra számít a vasúttársaság 21-én, szombaton a délelőtti órákban, illetve december 23-án, az ünnep előtti utolsó munkanap délutánján. Az előzetes becslések szerint 20-án és 23-án is várhatóan több mint 100 ezren kelnek majd útra, ennek megfelelően már december 19-étől nagyobb sorokra lehet számítani a pénztárakban.

Karácsony után várhatóan

hirdetés

29-én, vasárnap jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom, de tömeges visszautazás leginkább január 1-jén délután, 2-án reggel, illetve az iskolai szünet végén, 5-én várható.

Ekkor ismét napi 100 ezer főt jóval meghaladó utasforgalom várható.

Jegyvásárlás

A MÁV-Start a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül számos, – a helyfoglalások figyelembevételével plusz kocsival kiegészített – intercityt is indít, igazodva az ünnepek alatt várható utasforgalmi igényekhez. Ezek a jelentős felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelnek, ezért

az intercitykre is érdemes elővételben, utazás előtt több nappal megvenni a menet- és helyjegyeket.

Érdemes a csúcsidőn kívüli – a menetrendi keresőben @ jellel jelölt – járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis húsz százalékos kedvezménnyel lehet utazni, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe.

A nagyarányú kedvezménnyel

* a Budapest–Szombathely/Zalaegerszeg,

* a Budapest–Tapolca,

* a Budapest–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa/Keszthely,

* a Budapest–Pécs,

* a Budapest–Eger/Sátoraljaújhely,

* a Budapest–Záhony,

* a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza

* és a Budapest–Szeged

viszonylatokon legalább 100 kilométer távolságra közlekedő, @ jellel jelölt napi 148 vonat utasai élhetnek.

Megnövekvő forgalom és terhelés idején

az online jegyváltás a fizetési tranzakció során átmenetileg lelassulhat. A folyamat megszakítása helyett jobb várni pár percet, mert a fizetési terhelés a SimplePay-ben végrehajtódhat.

Ekkor a fizetés megtörténik és a jegyet is elkészíti a rendszer, a fizetésről és a jegyről is kap e-mailt a felhasználó. A fizetés megszakítás esetén, amennyiben az utas nem kap jegyet, akkor a MÁV-Start értékesítési rendszere a tranzakciót követően 30–40 perccel automatikusan sztornózza a fizetést.

A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok a december 20-án 10 órától 2020. január 1-jén éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, harminchárom százalékos kedvezményű menetjegyet.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.

Bérletvásárlás

A MÁV-Start azt javasolja az utasoknak, hogy

a januári bérletek megvásárlását ne halasszák a január 5. utáni időszakra.

Ugyanakkor a decemberre szóló dolgozó- és tanuló bérletekkel 2020. január 7-éig lehet utazni.

Hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik, kövesd az INDÓHÁZ oldalát!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk