hirdetés

HÍREK

„Az egész törvény úgy, ahogy van, kuka” - Kunetz Zsombor az orvosi bérelmelésről

A szakértő szerint az elsőre jól hangzó javaslat több sebből vérzik, az elfogadás körül pedig kommunikációs trükköket érez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 06.

hirdetés

Dr. Kunetz Zsombor orvosszakértő az ATV Start vendége volt kedden, ahol összefoglalta, milyen kifogásai vannak neki és más orvostársainak a parlament elé került béremelései törvényjavaslattal kapcsolatban.

Mint elmondta,

szombaton még arról szóltak a hírek, hogy Orbán Viktor a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) való egyeztetés után biztosította az orvostársadalmat, hogy csont nélkül fogadta el a MOK javaslatait, hétfőn viszont már egy olyan tervezetet adott ki az EMMI, ami ettől különbözött.

Kunetz hangsúlyozta, hogy ebben eltérő bértábla szerepelt, miszerint a munkáltató plusz-mínusz húsz százalékkal eltérhet a bértáblában szereplő összegtől - Gulyás Gergely miniszter egyébként hétfő esti közleményében úgy pontosított, hogy csak felfelé lehet eltérni a rögzített számoktól.

A szakértő ezen kívül kifogásolta azt is, hogy az alapjavaslatban nem különült el a szakorvosok és rezidensek bére, csak az éves tapasztalatot vették alapul. Így akár az is lehetséges, hogy valaki 41 éves tapasztalattal a háta mögött ugyan, de szakorvosi vizsga nélkül érje el a majdnem 2,4 millió forintos bruttó fizetést. Ugyanezt a pénzt viheti haza egy nemzetközileg is elismert szaktekintély is.

hirdetés

Ezen kívül az orvosszakértő aláhúzta, hogy engedélyhez kötnék a másodállást. Úgy látja, a jelenlegi ellátórendszer nem bírja el, hogy egyik pillanatról a másikra vágjuk el ezt a gyakorlatot. Attól tart, nem lesz rendelő se, ahova elmehetünk, ráadásul, ha valakit magánellátásban kezelnek, már nem kezelheti ugyanaz az orvos állami intézményben.

Az egész törvény úgy, ahogy van, kuka - mondta Kunetz, hozzátéve: lehetetlen, hogy a MOK 4 óra alatt komplett javaslatcsomagot tudott összeállítani a kormányzat részére, így az, hogy minden javaslatukat elfogata a kormányzat, csak egy „kommunikációs trükk”.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk