/hirek/az-egesz-orszagra-elsofoku-figyelmeztetest-adtak-ki-a-zivatarok-miatt/
hirdetés

HÍREK

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt

Zivatarokkal, viharos széllel és hidegfronttal indul a május.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. május 01.

hirdetés

Szombaton kora délelőttig felhős idő lesz, az ország déli felén és északkeleten nagyobb számban, a középső és nyugati megyékben helyenként lehet zápor, egy-egy helyen zivatar - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Később csökken a felhőzet, a napsütés mellett főként fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, de délen vastagabb is lehet a felhőzet. Napközben csak néhol, estétől délnyugat felől újra egyre többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra.

A zivatarok miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A déli, délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 27 fok között változik.

Este délnyugat felől egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, és alakul ki zápor, zivatar. Nagyobb számban a Dunántúlon és északon várható csapadék. A déli szél időnként megélénkül, az éjszaka második felében a Dunántúlon meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

Vasárnap éjjel, délelőtt fülledt, párás időre számíthatunk sok felhővel, és sokfelé intenzív záporokkal, zivatarral, nagy területen viharos délnyugati széllel.

Délután egy hidegfront érkezik északnyugat felől.

Az ország nagy részén ekkor lehet több napsütés, a Dunántúlon azonban átmeneti szünet után ismét kialakulhat eső, zápor. A front mögött egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, viharos lökések estig még előfordulhatnak, a hegyekben 90 km/h körüli lökések sem kizártak.

hirdetés
A legtöbb csapadék a nap során északkeleten hullhat, ott területi átlagban is 10-20 mm valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 27 fok között valószínű, a Fertő térségében mérhetik az alacsonyabb értékeket, és délután északnyugat felől gyors, jelentős lehűlésre számíthatunk.

Hétfőn a nap első felében még sok felhő lesz az égen, később azonban gomolyosodik és csökken a felhőzet, délután számíthatunk több napsütésre. Csapadékra éjjel, délelőtt a nyugati, délnyugati megyékben, délután inkább északkeleten számíthatunk záporok formájában, de zivatar sem kizárt. Az északnyugati szél általában élénk, az Észak-Dunántúlon, főváros környezetében erős lesz. Hajnalra 3 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet, délután 12, 19 fok közötti értékek várhatók.

Kedden sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, illetve vastagodó fátyolfelhőzettel, de számottevő csapadék nem valószínű. A szél délire fordul és az Észak-Dunántúlon erősödhet meg. Hajnalban 1, 7 fok lesz a jellemző, de a szélcsendes fagyzugos helyeken (nyugati és az északkeleti megyékben néhol) gyenge fagy is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk