/hirek/az-egesz-orszagra-elsofoku-figyelmeztetest-adtak-ki-a-zivatarok-miatt-hetfore/
hirdetés

HÍREK

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt hétfőre

Viharos széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkeznek a zivatarok, de helyenként akár jégeső is lehet.
hirdetés

Mozgalmas idővel indul az új hét, délnyugat felől ugyanis mediterrán ciklon éri el hazánkat, mely szeles időt és csapadékot hoz magával - írja az Időkép.

A ciklon melegfronti felhőzete estétől borítja be fokozatosan hazánkat, délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső.

Nagyobb mennyiségű csapadék a Dunántúlon hullhat, keleten viszont csak kevés eső várható, az sem mindenhol. Feltámad a keleties szél, többfelé erős lökések kísérhetik.

Mediterrán ciklon fejlődése és útja a Kárpát-medence felé (műholdfelvétel + WRF animáció)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

hirdetés

Napközben megérkezik a ciklon hidegfrontja, szokatlan módon délnyugat felől. Így a zárt felhőzet fokozatosan felszakadozik, gomolyos szerkezetűvé válik. Ahogy a hidegfront labilizálja fölöttünk a légkört, úgy egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok a délutáni, kora esti órákban. Ezúttal már keleten is nagyobb területet érinthet a csapadékhullás.

A zivatarokhoz jelentős mennyiségű csapadék, helyenként jégeső, valamint erős, viharos szél társulhat. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős marad a légmozgás, a szél iránya napközben délire-délnyugatira fordul.

Jelentős lesz a hőmérsékleti kontraszt,

miközben az Északi-középhegység térségében és az Alpokalján csak 15-18 fok között, addig a Dél-Alföldön 25 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet.

Kedden már kevesebb helyen, elsősorban az Alföldön és északkeleten fordulhat elő csapadék. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. 15-20 fokos maximumokra készülhetünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk