/hirek/az-egesz-fidesz-frakciot-kizarna-az-europai-neppart/
hirdetés

HÍREK

Az egész Fidesz-frakciót kizárná az Európai Néppárt

Annak a jogi lehetőségét keresik, hogy ne csak egy képviselőről, hanem mindenkiről dönthessenek egyetlen szavazással.
hirdetés

Olyan javaslatot készít elő az Európai Néppárt, amely segítségével nemcsak egy embert, hanem egy egész frakciót ki lehet zárni a pártból egyetlen szavazással, egyszerű többséggel - írja a Politicóban megjelent határozatra hivatkozva a HVG.

A határozat szerint a Néppárt egy ötfős munkacsoportot hozott létre, amelynek célja a javaslat kidolgozása. Az öt képviselőt kedden választották meg, és az az Othmar Karas is helyett kapott benne, aki nemrég Deutsch Tamás kizárását is kezdeményezte. A javaslat lényege az, hogy

ne csupán egyénenként lehessen kizárni a képviselőket a pártból, hanem súlyos esetben egy egész frakciót is. Az elképzelések szerint mindezt egyetlen szavazással, ahol még kétharmados eredmény sem kell, elég az egyszerű többség.

A munkacsoport jelenleg ennek részleteit dolgozza ki, a lap szerint február végéig dönteni akarnak a szabályzat módosításáról.

Az ügy egyik előzménye éppen Deutsch Tamáshoz kötődik, akinek jogfosztását decemberben fogadta el a Néppárt, miután Deutsch a frakcióvezető Manfred Webert illette kemény kritikával: két interjúban is azt nyilatkozta, a náci Gestapo és a kommunista ÁVO módszereire emlékezteti őket a politikus egyik kijelentése. Deutsch végül bocsánatot kért, nem is zárták ki a Néppártból, viszont a Költségvetési Ellenőrzési Bizottságban betöltött alelnöki posztjáról le kellett mondania, nem tölthet be semmilyen tisztséget, és sem előadóként, sem képviselőcsoportok nevében nem szólalhat fel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk