HÍREK

„Az egész életem ebben a hátizsákban van” – Egy ukrán újságíró posztjai a háború első napjáról

Nappal még arról írt, hogy a boltban nincs élelmiszerhiány és az emberek nem pánikolnak. Másnap hajnalban viszont már ő is a metróban ücsörgött, majd elhagyta Kijevet.

Link másolása

Mike Sapiton ukrán újságíró is egyike annak a több ezer embernek, akik fejvesztve menekülnek Kijevből, miután az oroszok megtámadták Ukrajnát, és a fővárost is folyamatosan bombázzák. Az ukrán Forbes főszerkesztő-helyettese a Twitteren posztolt arról, hogy mikor hol van és mit csinál.

Csütörtökön az első ilyen bejegyzése így szólt (angol nyelven, ahogy a többi is):

"Ma felkeltettem édesanyámat, amikor felhívtam telefonon. Azzal kezdtem, hogy 'Nos, megtörtént.' Oroszország nagy árat fog fizetni a bűneiért."

A következő tweetben már azt írta, hogy sem a Twitter-oldalán, sem a cikkeiben nem fog többé oroszul írni, ha csak nem szükséges vagy véletlenül úgy adódik.

"Ez volt az anyanyelvem, de több mint elég ok van arra, hogy most elhagyjam"

- indokolta a döntést.

Ezután egy újabb bejegyzésben kiakadt azon, hogy már több mint öt óra eltelt az orosz támadás kezdete óta, de a nyugati országok még semmilyen szankciót nem jelentettek be, csak sajnálkoztak és elítéltek. Majd ismét egy személyesebb hangvételű poszt következett:

"Elmentem a legközelebbi szupermarketbe Kijevben. Az emberek rendkívül fegyelmezetten és jól viselkednek. Szinte mindenki maszkot visel! Élelmiszerhiány egyelőre nincs, de szinten minden kenyér és fogyasztásra kész étel elfogyott."

A következő tweetjeiben arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a háború nem Ukrajnáról szól, hanem "mindnyájatokról". Felsorolt jó néhány ukrán eredetű terméket és technológiát, amelyet világszerte használnak, fogyasztanak. Majd ismét arról írt, hogy "Putyin bármelyik nem NATO-tagországot megtámadhatja büntetlenül", mert a világ még most is csak figyel, és nem tesz semmit. Ezután pedig megmutatta, hogy délután még semmi szokatlan nem történt a kijevi metróban.

"Nincs pánik, nincs kapkodás. A metrószerelvények a megszokott módon közlekednek."

Este már arról posztolt, hogy "ez a nap olyan, mintha hetekig tartott volna", és fogalma sincs, mi jöhet még ezután.

"Ma az orosz invázió és a rakétatámadások hírére ébredtem. Nem tudom, holnap vajon mire fogok kelni. Milyen hangra."

Péntek hajnalban már egészen más volt a helyzet a metróban, mint előző nap délután. Az újságíró több képet is megosztott arról, hogy emberek ülnek a padokon, vagy éppen a földön nagy táskáikkal, bőröndjeikkel, sőt valaki a kutyáját is vitte magával.

"Nem tudom, miért, de ez a legszívszorítóbb dolog, amit ma láttam: menekülés az orosz bombázás elől. Ők azok, akik próbálnak megvédeni minket? Ez a nácimentesítés?"

A következő képen már Sapiton is a földön ült, miközben egy nő (vélhetően a párja) kezét fogta.

"Egy újabb kép, amire valószínűleg életem végéig emlékezni fogok"

- fűzte hozzá.

A legfrissebb posztjában már arról írt, hogy ő is elbúcsúzott az otthonától.

"Elhagyom drága városomat, az én Kijevemet. Visszatérek még ide? Nem tudom. Az egész életem ebben a hátizsákban van most. Oroszország mindenért meg fog fizetni."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk