Az egerek egyes spermiumai megmérgezik a riválisaikat, hogy előbb jussanak a petesejthez

Bizonyos egérfajoknál találtak egy gént, amelynek az a dolga, hogy megmérgezze az egér egyes spermiumait, ezzel előnyhöz juttatva más spermiumokat.
Címkép:Pixabay - szmo.hu
2021. február 06.


Link másolása

A spermiumok között bizony nagy a verseny, ezért nem meglepő, hogy néha akad olyan, amelyik nem játszik tisztán.

Bizonyos egérfajoknál talátak egy gént, amelynek az a dolga, hogy megmérgezze az egér egyes spermiumait, ezzel előnyhöz juttatva más spermiumokat

- írja a Sciencealert.

A csak leendő "bérgyilkosokból" álló verseny azonban teljes katasztrófa lenne. A kutatók megállapítják, hogy a genetikai variáns ugyanis túladagolhatja saját gyilkos koktélját ezzel megakadályozva a megtermékenyítést.

A berlini Max Planck Molekuláris Genetikai Intézet genetikusai fedezték fel a „csalási kódot” az egerek spermájában.

"Adataink rávilágítanak arra a tényre, hogy a spermiumok kíméletlen versenytársak" - mondja Bernhard Herrmann, az intézet igazgatója.

"A genetikai különbségek előnyt jelenthetnek az egyes spermiumok számára az életért folytatott versenyben, ezáltal elősegítve az adott génvariánsok átvitelét a következő generációba."

Megállapították, hogy az RAC1 nevű Rho fehérje játszik szerepet abban, hogy egyenesen tartsa a spermiumokat. Ha ezt összezavarják, akkor a spermiumok úgy kóvályognak, mintha olcsó szeszt fogyasztottak volna.

Úgy tűnik azonban, hogy az evolúciónak sikerült összezavarnia a rendszert. A kutatók szerint a 17. kromoszómán lévő szekvenciák kódolásának variációja ezt látszik megtenni. Ez a régió - az úgynevezett t-variáns - nem új keletű a tudomány számára.

Valójában ez a DNS szakasz furcsaságként tűnt fel már közel egy évszázada.

Mindezt szem előtt tartva a kutatók az egyes spermiumok genotipizálásával és motilitási mintázatuk felmérésével pontosan szétválasztották, mi történik az apró egerek heréiben.

Az ivarsejtek termelésének korai szakaszában a spermium prekurzor sejtekben, amelyek mind a t-variáns kromoszómát, mind a normálisabb változatot tartalmazzák, a toxikus t-kódolás megzavarja az RAC1 kifejlődését, hatékonyan letiltva azt.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk