hirdetés

Az eddigi legnézettebb napfogyatkozás jön

Augusztusban újra teljes napfogyatkozás várható, ezúttal az Egyesült Államokban. A történelemben még soha ennyien nem élvezhették ezt az égi jelenséget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 19.

hirdetés

Várhatóan az augusztus 21-én látható teljes napfogyatkozás lesz az eddigi legnézettebb ilyen égi jelenség - írja a BBC. 12 millió ember él az Egyesült Államoknak azon a részén, ahol látható lesz a teljes napfogyatkozás.

Oregon államtól Dél-Karolináig 90 percen keresztül tart majd a jelenség. A Nemzeti Obszervatórium arra készül, hogy a Citizen Continental-America Telescopic Eclipse projekt keretében megörökítse a látványt. Ehhez 59 teleszkópot és digitális kamerát küldenek szét az érintett területen lévő egyetemeknek, iskoláknak és csillagászati kluboknak.napfogyatkozas1

A napfogyatkozás helyi idő szerint 10:16-kor kezdődik Newport közelében. A vége a dél-karolinai Charlstonhoz közel lesz majd 14:49-kor. A legtovább a Illinois államban, Carbondale városban élők élvezhetik a ritka látványosságot, összesen 2 perc és 40,2 másodpercig.napfogyatkozas2

A teljes napfogyatkozás egy olyan csillagászati jelenség, amikor a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. Akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor (de nem minden újhold alkalmával). A Hold átmérője 400-szor kisebb a Napénál, ám 400-szor közelebb is van, ez okozza, hogy a Nap és a Hold látszólagos átmérője közel azonos, így amikor megfelelő helyzetbe kerülnek az égitestek, akkor a Hold teljesen képes eltakarni a Napot.

Ez a fajta napfogyatkozás csillagászati szempontból azért jelentős, mert megfigyelhető a nap koronája, amelyet egyébként a nap fénye elnyom. Szabad szemmel veszélyes ilyenkor a napot figyelni. Olyan sötét szűrőt kell a megfigyeléséhez használni, amely igazoltan kiszűri a fény ultraibolya-tartalmának túlnyomó részét.

VIDEÓ: Teljes napfogyatkozás volt tavaly Indonéziában

hirdetés

A következő hasonló látványosság 2019. július 2-án lesz, a Csendes-óceán déli részén és Dél-Amerikában. Európában legközelebb 2026. augusztus 12-én lesz teljes napfogyatkozás, Izlandon és Spanyolországban lesz látható.

21. századi napfogyatkozások listáját ITT találod.

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk