/hirek/autonom-onvezeto-onjaro-sofornelkul/
hirdetés

HÍREK

Már a nyolcvanas években megvolt a világ első sofőr nélkül is működő autója

Csak feledésbe merült.
hirdetés

Már megjelentek az autonóm vagy önjáró, sofőr nélkül közlekedő kocsik, elég csak a Teslára vagy a Googel kísérleteire gondolni.

De azt nem sokan tudják, hogy már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött a sofőr nélküli autók fejlesztése. Német kutatók egy csoportja Ernst Dickmanns vezetésével ugyanis az 1980-as években olyan kocsit fejlesztett, amely képes volt egyedül közlekedni.

Sőt: az 1960-as években a Stanford Egyetem kutatói már készítettek olyan eszközt, amely képes volt önállóan elindulni és megállni, illetve az akadályokat kikerülni, a japánok pedig az 1970-es években teszteltek olyan járművet, amely egyedül, vezető közreműködése nélkül tette meg 50 métert.

De kétségkívül a most 82 éves német tudós találmánya tekinthető az első autonóm kocsinak.

A kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt autót - jobban mondva furgont - hálózatba kötött számítógépek vezérelték. Az első autonóm kocsi még csak az egyetemi pályán mehetett, 1986-ban, a következő évben pedig egy még át nem adott autópályán tesztelték, 90 kilométer/órás sebességgel haladt.

Miután az idő tájt a maihoz képest hihetetlenül lassúak voltak a számítógépek, alacsonyabb volt az adatok számításának sebessége, Dickmanns olyan technikát alkotott meg, amely anélkül becsülte meg a térbeli helyzetet és a sebességet, hogy ehhez a korábban rögzített képeket tárolnia kellett volna.

1994-ben mehetett először sofőr nélküli autó a forgalomban, Dickmanns járműve Párizsban tett meg néhány kilométert. a valódi forgalomba.

Az S Mercedes-e pedig 1995-ben 1678 kilométert tett meg autópályán Münchenből Dániába, 180 kilométer/órás sebességgel, és kb. 150 kilométeres távon sofőr nélkül ment.

Ebben az első típusban egyébként a biztonság kedvéért még minden alkalommal sofőr ült, azért, hogy közbeavatkozhasson, ha bármilyen váratlan esemény történik.

De akkor is a legelső autonóm kocsinak tekinthető, amely a 2000-es évekre feledésbe merült.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk