hirdetés

HÍREK

Átneveznék a Zuckerberg Kórházat, amiért a Facebookon túl sok hamis információ terjed a koronavírusról

Az intézményt még 2015-ben nevezték át a Facebook-vezérről egy 75 millió dolláros adomány fejében.
Fotó: Google StreetView - szmo.hu
2020. december 17.

hirdetés

San Franciscói tisztviselők kedden elfogadtak egy olyan határozatot, amelyben elutasítják a Mark Zuckerbegről elnevezett helyi kórház nevét. Mindezt azzal indokolják, hogy nem viselheti egy kórház egy olyan embernek a nevét, akit adócsalással vádolnak, és akinek a cége - gondolva itt a Facebookra - az eszköze a koronavírussal kapcsolatos téves információk terjedésének, ezzel veszélyeztetve rengeteg ember életét - írja a Business Insider.

A San Francisco-i felügyelőtanács nagy többséggel szavazta meg azt a javaslatot, amelyben elítélik a Zuckerberg San Francisco General Hospital and Trauma Center elnevezést.

Az egészségügyi létesítményt még 2015-ben nevezték át, amikor Zuckerberg és felesége 75 millió dollárt adományozott a kórháznak, az adomány kikötésében pedig szerepelt, hogy a Facebook-vezér nevére kell átkeresztelni az intézményt.

A tisztviselők arra hivatkoznak, hogy Zuckerberg cége, a Facebook felelős a rengeteg, koronavírussal kapcsolatos dezinformáció terjedéséért, ezzel pedig emberi életeket veszélyeztet. Emellett a férfi adócsalással kapcsolatos vádjait is felhozták, arra jutottak, hogy nem helyes egy ilyen emberről elnevezni egy kórházat.

"San Francisco egyetlen közkórháza nem viselheti egy olyan ember nevét, aki az emberek egészségének veszélyeztetésért felelős az országunkban és világszerte - és mégis viseli"

hirdetés

- nyilatkozta a határozat szószólója, Gordon Mar.

A határozatot hiába fogadták el, jogi ereje nincsen, tehát a kórháznak nem kell kötelező jelleggel visszavonnia a névadást.

A Vox szerint ez nagy valószínűséggel nem fog megtörténni, mivel esélyes, hogy a szerződésben foglaltak miatt - amelynek része volt a névadás - vissza kell akkor fizetnie a kórháznak a 75 milliós adományt.

Nem ez az első alkalom azonban, hogy a kórház nevéből problémák adódnak: 2018 májusában az intézmény dolgozói tüntettek az elnevezés miatt a Facebook akkor kirobbant adatszivárogtatási botránya kapcsán, mondván, hogy Zuckerberg neve nagyon rossz fényt vet egy kórházra.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk