/hirek/atalakitottak-az-egesz-hazai-egeszsegugyi-ellatast-az-ejszaka-folyaman-megjelent-kormanyrendeletekkel/
hirdetés

HÍREK

Átalakították az egész hazai egészségügyi ellátást az éjszaka folyamán megjelent kormányrendeletekkel

Az egészségügyért felelős miniszter jogköre néhány intézményvezető kinevezési okmányának aláírására korlátozódott, a szakmai irányítással, a finanszírozással kapcsolatos jogkörök szinte mindegyike az Országos Kórház Főigazgatóhoz került. Megváltoztak a finanszírozási szabályok is.
hirdetés

Közel fél tucat kormányrendelet jelent meg az éjjel a Magyar Közlönyben, ami átrajzolta az egészségügyi ellátórendszer teljes palettáját, szúrta ki szerda reggel a Népszava.

Az egyik kormányrendelet a fővárosban és Pest megyében három vezető, úgynevezett centrum alá sorolta a korábban önálló kórházakat.

Az első nagy centrum így alakult: a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (Cegléd) és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet (Nagykőrös) tartozik.

A második nagy központ az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő lesz, ide azonban csak két intézményt soroltak. Az egyik a Szent Margit Kórház, amely egy korábbi kórházösszevonás alkalmával már volt a Szent János egyik telephelye. Ám a 2011-ben Tarlós István erős lobbizása nyomán leválhatott és ismét önálló kórházként működött. A másik idesorolt intézmény a visegrádi rehabilitációs intézet.

A harmadik centrum kórházként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházat jelölték ki.

hirdetés

A Honvédkórház ugyan nem került bele a centrum kórházakról szóló kormányrendelettel szabályozottak körébe, de több fővárosi nagy intézményirányítást is rájuk bíztak. Ennek értelmében a jövőben a Honvédkórház szatellit intézménye lesz az eddigiekben a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Országos Baleseti Intézet, a váci kórház, a fővárosi Károlyi Sándor és az Uzsoki utcai, valamint a kistarcsai kórház. A Honvédkórház vezetőjét továbbra is a honvédelmi miniszter nevezi ki, de az idesorolt kórházak irányítását részben megosztott jogosítványokkal biztosítják, másrészt a szakmai felügyeletet kizárólag az országos kórházi főigazgató hatáskörébe utalták.

Egy másik kormányrendelet a korábbi tucatnyi országos intézetek számát összevonásokkal a felére redukálta.

A jövőben az országos gyógyintézeti címre a Haller utcai kardiológiai intézet, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet-, a Korányi-, valamint az onkológia intézet, illetve az összevonások nyomán létrejött Országos Mozgásszervi, és Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet lesz jogosult.

A lap kiemelte, hogy az új struktúrához igazították a finanszírozási szabályokat is, így január elsejétől az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Az ennél nagyobb összegű megrendelések az Országos Kórház Főigazgatóság hatáskörébe kerülnek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk