Anna Olson pekándiós tortája
Ezt az édességet Anna magyar rajongóival és néhány újságíróval közösen készítette el, amikor nemrégiben Budapesten járt a Food Network csatorna meghívására. A 12 tortácska előkészítése 40 perc, elkészítése 20 perc.
a tésztához:
375 g finomliszt
15 g kristálycukor
¼ tk. só
4 ek. növényi olaj
225 g hideg, sótlan vaj darabokra vágva
6 ek. hideg víz
1 ek. citromlé vagy ecet
a vajas töltelékhez:
115 g sótlan vaj
200 g sötétbarna vagy demerara cukor
2 db nagyméretű tojás
125 ml juharszirup
1 ek citromlé
1 tk. vaníliakivonat
¼ tk. só
60 g enyhén pirított pekándiódarabok (vagy dió, mazsola)
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá az olajat, és kézi mixerrel keverjük, míg a liszt textúrája morzsás lesz. Daraboljuk bele a vajat, és addig keverjük, míg nagyobb darabokban összeáll, és látszódnak benne a kis vajdarabkák. Öntsük össze a citromlevet (vagy az ecetet) a vízzel, és borítsuk az egészet a lisztes keverékhez, gyúrjuk, míg a tészta összeáll. Formázzuk két rudacskává, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe, míg megszilárdul, legalább egy órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és enyhén lisztezzük ki (ne vajazzuk!) a tizenkét lyukas muffinformát. Húsz perccel korábban vegyük ki a hűtőből a tésztát, mielőtt újra dolgoznánk vele.
Vágjuk a két hasábot hat-hat darabra. Nyújtsuk ki egyenként enyhén lisztezett munkafelületen öt milliméter vastagra és 12 centiméteres körré. Béleljük ki vele a muffinformákat úgy, hogy 1 centiméterrel túllógjanak a formából, és tegyük be a hűtőbe, míg elkészítjük a tölteléket.
Közepes hőfokon olvasszuk össze a vajat a cukorral, kevergessük, míg forrón bugyborékolni kezd, akkor húzzuk le a tűzről. Másik tálban verjük fel a tojást a juharsziruppal, a citromlével, a vaníliával és a sóval, majd lassan öntsük hozzá a forró, cukros keveréket, miközben folyamatosan tovább verjük. Mindegyik kosárka aljára szórjunk pekándiót, és öntsük rá a krémet.
VIDEÓ: ha még több segítségre van szükséged
Süssük a tortácskákat 200 fokon tíz percig, majd vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 190 fokra, és süssük további 10-15 percig, míg a töltelék forrón bugyborékol, és a tészta széle aranybarnára sül. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tortácskákat a formában hűlni 5 percig.
Óvatosan forgassuk meg őket a formában, hogy ne ragadjanak bele, de hagyjuk a formában teljesen kihűlni. A vajas tortácskákat hűtőben tároljuk, 3 napig eláll. Szobahőmérsékleten kínáljuk.