/hirek/amerikanak-40-europanak-20-szazalekkal-kevesebb-marhahust-kene-ennie-mostantol-hogy-megmentsuk-a-foldet/
hirdetés

HÍREK

Amerikának 40, Európának 20 százalékkal kevesebb marhahúst kéne ennie MOSTANTÓL, hogy megmentsük a Földet

A CNN elemzése szerint fél kiló marhahús elfogyasztásával annyit ártasz a Földnek, mintha autóznál 100 kilométert.
CNN - szmo.hu
2019. július 22.


Link másolása

hirdetés

A CNN idézi a washingtoni székhelyű World Resources Institute legújabb, közel hatszáz oldalas jelentését.

Ez azt elemzi, milyen lépéseket kellene az emberiségnek megtennie azonnal, ha nem akarunk húsz év múlva tömegesen éhen halni.

Az elemzés szerint 2050-re - ha a klímaváltozás addig nem tizedel meg bennünket - 10 milliárdan fogunk élni a Földön. A népesség növekedése kétszerese lesz a megtermelt jövedelmek növekedésének, ugyanis a fejlődő országokban születnek majd a legtöbben.

A tízmilliárd embernek ennie kell. A becslések szerint a hús- és egyéb napi élelmiszerek iránti igény 2050-re szintén ugrásszerűen növekedni fog - csaknem 70 százalékkal.

Marha, bárány, kecske. Ezeknek az állatoknak a húsára lesz a legnagyobb kereslet, csakhogy az ilyen hús "előállítása" mérgezőbb a Földre, mint gondolnánk.

hirdetés

A marha ugyanis emésztése során úgynevezett metángázt bocsát a levegőbe, amely körülbelül tízszer olyan veszélyes, üvegházhatású gáz, mint a globális felmelegedésért "főbűnösnek" kikiáltott széndioxid.

Az élelmezési krízisre tett megoldási javaslatokért kérjük, lapozz.

A World Resources Institute elemzése szerint ahhoz, hogy 2050-re ne szedje százmilliós nagyságrendben áldozatait az éhínség, csak az Egyesült Államokban 40, Európában pedig 22 százalékkal kellene visszafogni a marhahúsfogyasztást. MOST. Ez azt jelenti, hogy fejenként mindenki maximum heti másfél hamburgernek megfelelő marhahúst fogyaszthatna el, nem többet.

Hogy ez lehetséges-e, azt egyelőre nem tudni. Megoldás mindenesetre létezik, mi is beszámoltunk róla: a műhús.

Az élelmiszeripari szakértők becslései szerint 2040-re - tehát két évtized múlva - a világ asztalaira kerülő hús 60 százalékának köze sem lesz az állatokhoz.

Úgynevezett "műhúst" fogunk enni, amely egyrészt növényi alapú húspótlókból, illetve az addig már várhatóan nagyipari keretek között gyártott, laboratóriumban kitenyésztett húsokból áll majd.

A másik alternatíva pedig a vegetáriánus, illetve a vegán étkezés, amely már komoly múltra tekint vissza, ám csak az utóbbi években nőtte ki magát dollármilliárdos üzletté.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk