KÖZÖSSÉG
A Rovatból

Akik hazánk természeti kincseit védik

A WWF Magyarország szakemberei rengeteget dolgoznak a védett és veszélyeztetett élőhelyek, fajok megóvásáért. Te is segíthetsz nekik!

Link másolása

Sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy Magyarország egy ökológiai paradicsom: páratlanul gazdag állat- és növényvilág között, messze híres tájakon, fantasztikus természetes élőhelyekkel körülvéve élünk. Természeti értékeink azonban – legyenek bármilyen csodálatosak – védelemre szorulnak: ipari tevékenység, infrastruktúra-fejlesztések, jogszabályi változtatások, hiányos ismeretek, rossz szokások, gyakorlatok, és még számos veszély fenyegeti őket.

Ezeken szerencsére – a legtöbb esetben – lehet változtatni, a természetvédelmi szempontok mentén finomítani. A WWF Magyarország Alapítvány azért dolgozik, hogy megmentse, helyreállítsa természeti értékeinket, illetve, hogy befolyásolja azok jövőjét kijelölő jogszabályok megalkotását.

:

wwf_ado1_postcard_22

A WWF Magyarország csapata természetvédelemmel fekszik és kel. Szívügyük a természeti kincseink megóvása. Missziójuk az évek alatt, több mint 100, sikeresen zárt projekttel a hátunk mögött, semmit sem változott: ma is egy olyan jövő megteremtésén fáradoznak, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Az idén 25 éves természetvédelmi civil szervezet 1991 óta működik hazánkban.

Természetvédelmi munkájuk kiterjed a vizes élőhelyek és a természetes erdőségek védelmére, a természetközeli erdőgazdálkodás, a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés népszerűsítésére, a védett és veszélyeztetett élőhelyek, fajok – mint az eurázsiai hiúz és a szürke farkas – megóvására. Kiemelt figyelmet fordítanak az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére, és a környezettudatos szemlélet minél szélesebb körű elterjesztésére.

Szorosan együttműködnek a nemzeti parkokkal, természetvédelmi hatóságokkal, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel, az üzleti élet képviselőivel, valamint a helyi lakossággal – de a Te segítségedre is szükségük van!

WWF Magyarország

A WWF-et 1961-ben alapította a kor néhány kiemelkedő természetvédelmi szakembere, köztük például Sir Peter Scott, a híres brit sarkkutató fia. A szervezet mára a Föld összes kontinensén, több mint 100 országban tevékenykedik. A WWF küldetése egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással. Célja a biológiai sokféleség megőrzése, a bolygó természeti értékei degradálásának megállítása, a természeti erőforrások hosszútávon fenntartható használatának elősegítése, és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése.

Legfontosabb tevékenységi területeik

Szakembereik számos területen aktívak, most csak a legfontosabb projektjeik közül szemezgettünk. Ha szeretnéd részletekbe menően megismerni munkájukat, eddig elért eredményeinkről itt olvashatsz, jelenleg futó projektjeiket pedig itt ismerheted meg.

Erdőségeink védelmében régóta tevékenykednek. 2009-ben lobbimunkával elérték, hogy az új erdőtörvényben az állami erdők egy részében kötelezően természetközeli és fenntartható gazdálkodási – azaz fakitermelési – üzemmódokat kell alkalmazni. Részt vettek kisebb "vadonok" kialakításában, például a Budai-hegységben a Tündérhegyi, a Balaton mellett pedig a Kopaszok erdőrezervátum kialakításában. 2012-ben sikeresen szálltak síkra Magyarország legnagyobb háborítatlan, fokozottan védett erdeje, a kb. 1000 hektáros Csarna-völgy védelméért, ahol végül nem indulhatott meg a fakitermelés.

wwf_ado1_postcard_3

2003 óta foglalkoznak intenzíven a hazánkból korábban kipusztult, mára lassan visszatérő nagyragadozókkal, a farkassal és a hiúzzal. Elsősorban a lakossági tájékoztatásban és a tudományos kutatások támogatásában vállalnak szerepet. Hét éve futó Hiúzvédelmi Programuk célja az ismeretterjesztés mellett az állatok élőhelyeinek védelme. Távlati céljuk a hiúzok rádiótelemetriás eszközökkel történő nyomon követése, ezáltal területhasználatuk, szokásaik feltérképezése.

A farkasok védelmében együttműködnek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal – figyelik az egyedek nyomait, viselkedésüket, próbálják egyedszámukat megbecsülni, illetve szemléletformálással az illegális kilövések számát csökkenteni. Mindebben a WWF Magyarország is segítséget nyújt – szeretnék, ha ezek az eredetileg őshonos ragadozók ismét otthonuknak éreznék hazánk erdeit.

VIDEO: WWF - Együtt lehetséges!

Élőhelyek rehabilitációjába az évek során szintén sok munkát fektettek. 2013 végén zárult eddigi legnagyobb projektjük, a Duna-menti Szabadság-sziget helyreállítása. Az öt éves program során megtisztították a Mohács melletti sziget mellékágát a lerakódott iszaptól, így újra elérhetővé vált a halak ívásához nélkülözhetetlen homok- és kavicsréteg. Olyan őshonos halfajok, mint a lápi póc vagy a magyar bucó újra birtokba vehették a vizeket.

wwf_ado1_postcard_1

A Tisza mellékágánál található vizes élőhelyen az agresszíven terjedő gyalogakác kiszorította az őshonos növényfajokat, gyakorlatilag lakhatatlanná téve a területet az állatok számára. A helyi önkormányzattal közösen megtisztították a területet a gyalogakáctól, energia-ültetvényeket telepítettek, hogy bőségesen elláthassák energiával a falut, és munkahelyeket teremtsenek. A terület fennmaradó részét visszakapta a természet, az ártéri területen kedvükre legelhetnek a WWF Magyarország saját vízibivalyai és szürkemarhái.

A sok kicsi sokra megy

A WWF Magyarország csapatának munkájuk folytatásához, további sikerek eléréséhez a Te segítségedre is szüksége van! Most, a személyi jövedelemadód 1 százalékának felajánlásával úgy támogathatod az alapítványt, hogy az Neked nem kerül pénzbe. Állj „pandák” mellé, hogy továbbra is dolgozhassanak a közös, fenntartható jövőnkért! Adószámuk: 18226814-2-42.

Ha Te is szereted a természetet, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Szívszorító dallal búcsúzott Lang Györgyitől Falusi Mariann
Az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.

Link másolása

Megírtuk mi is tegnap, hogy hosszú, méltósággal viselt betegség után, otthonában, barátai és családja körében, 66 éves korában, álmában elhunyt Lang Györgyi. A közösségi oldalakon sokan emlékeztek meg a színésznő-énekesnőről.

A Pa-dö-dő másik tagja, Falusi Mariann, az énekesnő Dés László és Bereményi Géza Ez a hely című szerzeményt osztotta meg, ahol ketten énekelnek Lang Györgyivel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
„Egy-két évig bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet” – Erőss Zsolt özvegye tíz éve már átélte azt, amit Suhajda Szilárd családja most
Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok című film.

Link másolása

Szinte napra pontosan 10 évvel Suhajda Szilárd halála előtt hunyt el Erőss Zsolt és Kiss Péter. Erőss özvegye, Sterczer Hilda akkor ugyanazt élte át, amit az elmúlt egy hétben Suhajda Szilárd feleségének kellett: szerelme soha többé nem tért vissza a hegyről. Hilda gyászáról mozifilm készült Magasságok és mélységek címmel.

Tíz év telt el Erőss Zsolt halála óta, halálának körülményeit, az itthon maradottak vívódásait, küzdelmeit a Magasságok és mélységek című film mutatja be, ami Erőss Zsolt özvegyének visszaemlékezései alapján készült.

Egy hete egy másik feleség és kisfiú gyászol, újabb magyar hegymászó, Suhajda Szilárd vesztette életét a Himalája havas hegycsúcsai között. 3 nap eltéréssel 10 évvel később, mint Erőss Zsolt.

"Az ember azzal szembesül egy ilyen halálkor, vagy akár egy nagyobb balesetkor, hogy ezek szerint nem vagyunk sérthetetlenek. Én biztos voltam benne, hogy ha van ember, aki jól tud nyolcezrest mászni és nem fog vele soha, semmi történni, az Zsolt. És ha vele történhet egy ilyen baleset, akkor bárkivel"

– mondta Sterczer Hilda, Erőss Zsolt felesége még évekkel korábban a Fókusznak.

Hozzátette, miután a férje meghalt, „egy-két évig ez bennem volt, hogy meg kéne nézni azt a hegyet, ami Zsoltnak az utolsó mászása volt, hogy milyen is az a hegy, ami elvette tőlem Zsoltot.”

„Én biztos voltam benne, hogy Zsolttal soha semmi nem fog történni” – Sterczer Hilda gyászát dolgozza fel a vasárnap este az RTL-en látható Mélységek és magasságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Nagy vitát váltott ki a közösségi oldalakon Suhajda Szilárd halála
Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.

Link másolása

Sokan támadják a Mount Everesten eltűnt hegymászót, amiért családapaként ekkora kockázatnak tette ki magát és családját. Az RTL híradójának nyilatkozó pszichológus szerint a Suhajda Szilárdhoz hasonló emberekben rendkívül erős a motiváció a nagy erőfeszítéssel járó kihívásokra. Szerinte inkább a szélsőséges reakciókkal van gond.

Közben rengetegen emlékeznek meg a hegymászóról. Szülővárosában, Békéscsabán vasárnap több százan rótták le kegyeletüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
Ezzel a szívhez szóló gesztussal tisztelgett Suhajda Szilárd emléke előtt egy parasportoló
Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó a Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap az elhunyt hegymászó tiszteletére.

Link másolása

A Mount Everest magasságával megegyező távot, 8850 métert úszott le vasárnap Patkás Tamás nyílt vízi paraúszó, hogy ezzel tisztelegjen Suhajda Szilárd emléke előtt.

„Ma egy rendhagyó edzésem volt az Ikrényi tavon, melyen Suhajda Szilárd emlékére leúsztam a Mount Everest magasság távját a 8850 métert. A FINA szabályzata szerint megállás és kapaszkodás nélkül 4 órát voltam a vízben. Sport baráti tiszteletből szeretném ezt az úszást ajánlani, egyben részvétem a családnak!”

– írta Facebook-oldalán a sportoló.

Patkás Tamás 1994-ben egy üzemi baleset következtében vesztette el mindkét lábát a MÁV győri rendező pályaudvarán. A rehabilitációt követően elképesztő akaraterőről tanúságot téve megtanult művégtagokkal járni és autót vezetni is. Később az ország egyetlen nyílt vízi paraúszójává vált.

Suhajda Szilárdról szombat délután derült ki, hogy nem találta meg az értő küldött mentőcsapat, így lényegében semmilyen esély nem maradt arra, hogy életben van a békéscsabai hegymászó.

(via Index)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk