/hirek/akar-barataik-uzeneteibe-is-belenezhetnek-az-amerikai-tinedzserek-akik-a-nemzetbiztonsagnak-dolgoznak/
hirdetés

HÍREK

Akár barátaik üzeneteibe is belenézhetnek az amerikai tinédzserek, akik a nemzetbiztonságnak dolgoznak

Szüleikkel sem beszélhetik meg azt, hogy mi volt aznap a munkahelyükön. Mindannyian szívesen maradnának később is az NSA-nál.
hirdetés

Egy ideje már bizonyosságot nyert, hogy Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency) nem mindig törvényesen hallgat le kormányokat, nemzetközi szervezeteket, cégeket és civileket. Az NSA-t Harry S. Truman elnök hozta létre 1952-ben. A titkosszolgálat elektronikai felderítéssel és kriptográfiával foglalkozik, a szervezet felelős a külföldi kommunikáció lehallgatásáért és az USA kormányának kommunikációs és információtechnológiai védelméért is.

A legtöbb alkalmazott kódfeltörő matematikus, és a feladatuk, hogy figyelmeztessék azokat, akiknek vannak katonái vagy ügynökei, például az FBI-t vagy a CIA-t. Az ügynökség megfigyelheti a telefonhívásokat az USA-n belül, oda vagy onnan indított hívásokat, ha ismeretlen számról hívnak, vagy ha az egyik fél gyaníthatóan terrorizmussal kapcsolatba hozható. Ha az egyik hívó külföldi, akkor engedély nélkül is felvehető a telefonbeszélgetés. Ezen kívül az NSA az egész világon gyűjtheti az e-maileket és a Facebook-chateket.

Amerikai fiatalokkal is dolgoznak, akik egy egyszerű űrlapon is jelentkezhetnek.

A pozíciók elég népszerűek, korábban az egyetemisták a 7. legnépszerűbb cégének tartották, azaz szívesebben dolgoztak volna velük egyetem után.

Az NSA a diákokat ösztöndíjjal is segíti, de vár tapasztalt munkaerőt és a hadsereget elhagyókat is.

hirdetés

A CNN oldalán több, náluk dolgozó diák is megszólalt. Brianna és Simon azt mondják, az elmúlt évben a fordítás és kibernet területén dolgoztak. Vezetékneveiket biztonsági okokból nem árulták el.

A megszólaló fiatalok mindegyike 18 éves, és csak most végeztek Maryland egyik középiskolájában. Több mint 150 középiskola tartozik az ügynökség munkaprogramjába, amely hozzáférést biztosít a velük dolgozók számára az ország legérzékenyebb információihoz is, közük akár ismerőseik egymásnak szóló üzeneteihez is.

"Előtte nem igazán érti az ember, csak később jön rá, hogy mekkora hozzáféréssel rendelkezik" - mondja egyikük.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk