hirdetés

HÍREK

Agykárosodást okozhattak rádióhullámokkal két washingtoni tisztviselőnek

Egyelőre nem ismerték el, hogy fegyveres támadásokról lenne szó.
Fotó: WorldSiteGuides/YouTube - szmo.hu
2021. április 30.


Link másolása

hirdetés

“Megmagyarázatlan egészségügyi incidensek” miatt nyomoz a Fehér Ház, miután egy riportból kiderült, hogy két washingtoni tisztségviselőnél hirtelen olyan tünetek léptek fel, mint az ún. Havanna-szindróma esetében. Ezt korábban külföldi amerikai diplomaták és kémek szenvedték el - írja a Guardian.

A rejtélyes agysérülések először Kubában, 2016-ban léptek fel diplomatáknál, az Amerikai Tudományos Akadémia szerint valószínűleg valamiféle irányított energetikai eszköz váltotta ki őket. Az ügy kapcsán akkor a CIA és a Pentagon is nyomozásba kezdett.

A CNN csütörtöki riportjából kiderült: két olyan incidens is a nyomozás részét képezi, ami Amerika területén következhetett be.

Az egyik ilyen alkalommal, 2020 novemberében a Nemzeti Biztonsági Tanács egy hivatalnoka lett rosszul a Fehér Ház déli oldalán található, Ellipse nevű füves terület közelében.

A másik eset még 2019-ben történt, ekkor egy szintén a Fehér Házban dolgozó hivatalnok lett rosszul Washingtonban, miközben éppen a kutyáját sétáltatta a város Arlington nevű negyedében. Az alkalmazott emlékei szerint közvetlenül azelőtt egy leparkolt teherautó mellett haladt el, amiből egy férfi kiszállt és elsétált mellette.

hirdetés
“A kutyája veszélyt jelzett, azután ő is megérezte: egy magas frekvenciájú fülcsengés, erőteljes fejfájás tört rá, az arca rángatózni kezdett” - szerepelt a riportban.

A Fehér Ház szóvivője szerint nagy erőkkel nyomoznak, ám egyelőre nem jártak eredménnyel és nem közölhetnek részleteket.

Az ún. Havanna-szindróma elszenvedői furcsa hangokat hallanak, majd megszédülnek, hányingert, erőteljes fejfájást és memóriavesztést élnek át - utóbbi bizonyos esetekben évekig is eltarthat.

Az áldozatok többsége Kubába vagy Kínába volt kihelyezve, amikor a támadás történt. Sokan közülük úgy gondolják, egy azonosítatlan nagyhatalom nevében támadták meg őket valamiféle mikrohullámú energetikai eszközzel. Ezt a véleményt osztja több hivatalos személy és szakértő is. Mielőtt azonban a Tudományos Akadémia decemberi tanulmánya megjelent, az áldozatok nehezen győzték meg munkáltatóikat, hogy agysérülésük támadás következménye volt.

A CIA még decemberben felállított egy munkacsoportot. Ennek élére az új CIA-igazgató, William Burns egy magas rangú tisztviselőt nevezett ki, hogy koordinálja mind az érintettek gondozását, mind a támadások eredetének kivizsgálását.

Amíg a vizsgálatok folytatódnak, az adminisztráció nem erősítette meg, hogy a sérüléseket fegyveres támadás okozta-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Amerikai Egészségügyi Intézet: Nincs ok a pánikra az omikron miatt, hatásosak a jelenlegi vakcinák

Az intézet vezetője szerint a hír lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban mi is megírtuk, az új, dél-afrikai koronavírus-varinást már vizsgálják. Egy napja Joe Phaahla, a dél-afrikai egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy ő úgy látja, hogy jobban fertőz az omikronnak elnevezett B.1.1.529 variáns, de a koronavírus elleni vakcinák még mindig hatékonyak a súlyos megbetegedés ellen, még ebben az esetben is.

A Bloomberg cikke most Francis Collins-t, az Amerikai Egészségügyi Intézet igazgatóját idézi, aki szerint

nincs ok a pánikra, mert a vakcinák megfelelő védelmet tudnak nyújani. Ez pedig lendületet adhat az emlékeztető oltások beadásának is.

A cikk megjegyzi, hogy az új variáns még nem jelent meg az Egyesült Államokban. De mivel a vírus terjed több kontinensen is, elkerülhetetlen lesz, hogy megjelenjen Amerikában is. "A kérdés az, hogy felkészültünk-e rá?" - mondta a szakember. Ugyanakkor emlékeztett rá, hogy még sok mindent nem tudunk az omikron viselkedéséről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elindult a tram-train Szeged és Hódmezővásárhely között, már az első órákban rengetegen akartak feljutni rá

Lázár János, a projekt kormánybiztosa szerint a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen a régió egyik legjobb országa.

Link másolása

hirdetés

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába. „A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze” – hangsúlyozta a politikus.

Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára.

„A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni” – hangsúlyozta a politikus. „A tram-trainnel a két város központja 35 perc távolságra kerül egymástól” – tette hozzá.

A Stadler által gyártott szerelvények már hibátlanul megtettek 50 ezer kilométert a villamos és vasúti pályákon. December 31-ig a beüzemelési szakasz zajlik majd. A végleges menetrendet március közepére alakítják ki, ehhez várják az utasok véleményét. A tram-traint április közepéig ingyenesen használhatják az utazók – jelezte a képviselő.

Korábban mi is írtunk a beruházásról, és megemlítettük azt is, hogy számítások szerint az új közlekedési eszköz kb. 3 perccel csökkenti majd a menetidőt a két város között.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

A szomszédban az új vírusvariáns – Ausztriában is megjelent az omikron

Nyugati szomszédunkhoz egy Dél-Afrikában járt beteg vitte be a vírust.

Link másolása

hirdetés

Ausztriában is megjelent a koronavírus legújabb, omikron nevű vírusmutánsa – írja a Kronen Zeutungra hivatkozva a Telex.

A megerősített esetet a tiroli Schwaz járásból jelentették. Az érintett nemrég tért vissza Dél-Afrikából.

A vírust két oltás után kapta el, tünetei egyelőre nincsenek.

A Reuters jelentése szerint az új variáns feltűnt már Svájcban, Dániában és Kanadában is. Ugyanakkor a WHO továbbra is a határok nyitva tartására szólította fel az országokat. A szervezet dicséretesnek nevezte a Dél-afrikai Köztársaság és Botswana hatóságait, amiért időben tájékoztattak az új mutációról, és jelezték, hogy továbbra is támogatni kellene az adataikat átlátható módon kezelő államokat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Meghalt Virgil Abloh legendás divattervező

A 41 éves amerikai divattervező és vállalkozó súlyos betegség után hunyt el.

Link másolása

hirdetés

41 éves korában meghalt Virgil Abloh amerikai divattervező és vállalkozó. A Louis Vuitton férfiruházati kollekciójának művészeti igazgatója volt 2018-tól egészen 2021-ben bekövetkezett rákbetegségben bekövetkezett haláláig. Abloh emellett a milánói székhelyű Off-White divatház vezérigazgatója volt, amelyet 2012-ben alapított.

A hírt Abloh hivatalos közösségi oldalán írták meg. A közlemény szerint odaadó édesapa, férj, fiú, testvér és barát volt. Felesége, Shannon Abloh, gyermekei Lowe Abloh és Gray Abloh, nővére Edwina Abloh, szülei Nee és Eunice Abloh, valamint számos barát és kolléga gyászolja. A poszt szerint a férfi több mint két éve küzdött a rákkal.

Az amerikai tervező, Virgil Abloh a Louis Vuitton férfirészlegének művészeti vezetője volt, és ő alapította meg az Off-White márkát.

A Louis Vuitton is a közösségi oldalán búcsúzott a neves kollégájától: "mindannyiunkat sokkolt ez a szörnyű hír. Virgil nemcsak zseniális tervező és látnok volt, hanem egy gyönyörű lelkű és nagy bölcsességű ember is" - mondta LVMH vezérigazgatója.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: