/hirek/a-vilag-egyik-legszigorubb-hadjaratat-inditotta-az-egyszer-hasznalatos-muanyag-ellen-egy-apro-tropusi-sziget/
hirdetés

HÍREK

A világ egyik legszigorúbb hadjáratát indította az egyszer használatos műanyag ellen egy apró trópusi sziget

Vanuatu számára immár nem csak a július 'műanyagmentes' - tiltólistájukról az egész világ példát vehetne.
hirdetés

Az apró csendes-óceáni szigetországról már korábban már írtunk, amikor júniusban hírül adtuk, hogy megvan az első ország, ahol betiltanák az eldobható pelenkát.

Vanuatu trópusi szigete évek óta küzdött az egyszer használatos műanyagok hadával, ám egy kiterjedt kampánynak köszönhetően mostanra az ország a világ egyik legszigorúbb műanyag-tilalmát valósította meg, hála a márciusban elfogadott szabályozásnak.

Tavaly betiltották az szívószálakat, a műanyag zacskókat és a hungarocell használatát, 2019 decemberére pedig szinte az összes egyszer használatos műanyagot felveszik a tiltólistára - korábban, mint például az EU.

"A műanyag egy szörnyeteggé vált! Nem csak a sziget szárazföldi állatvilágára volt hatással, hanem a vízi élővilágra is. Főként a teknősökre és halakra"

- magyarázza Martika Tahi, a helyi környezettudományi egyesülettől a BBC videójában.

hirdetés

"Korábban rengeteg műanyag volt, de a tiltás óta nem látni egyetlen egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrot és ez nagyon jó. Imádom"

- tette hozzá.

Christina Shaw, a környezettudományi egyesület tagja arra is rávilágított, hogy tengerpart-tisztító akcióik során egyértelműen a műanyag zacskók voltak a leggyakoribb zsákmányok.

A piaci szakácsnő, Myriam Melo is egy volt a sok változásért kampányoló ember közül.

Elmondása szerint amikor először felhozták a műanyag táskák tilalmát, az emberek mérgesek lettek, a piacon az összes bevásárló anyukának el kellett magyaráznia a dolgot, ami nem volt könnyű feladat.

Hiszen ők műanyag táskát használtak, amikor kimentek a kertjükbe, és akkor is, amikor bevásároltak, hisz ott ingyen kapták.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

A kampányolók több találkozót is tartottak a politikusokkal, és petíciót is indítottak, mire a kormány belátta, hogy nagyon fontos ügyről van szó.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk