HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kit kell menteni, ha baleset történik egy vezető nélküli autóval?

Tételezzük fel, hogy egy vezető nélküli autó fékjei elromlanak egy zöld jelzésű gyalogos átkelő előtt - ilyenkor mi történik?

Link másolása

A fedélzeti számítógépnek azonnal döntenie kell: egyenesen folytatja-e a kocsi az útját, belegázolva a tömegbe, vagy pedig balra fordul, ahol a piros jelzésre ügyet sem vető gyalogosok kelnek át?

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a vancouveri British Columbia egyetem felmérést készített arról, hogy miként vélekednek az emberek az autonóm autók terjedésével kapcsolatos problémákról – írta a Technology Review .

A Moral Machine nevű felmérésben több mint 200 ország közel kétmillió polgára vett részt. Tizenhárom különböző helyzetben kellett dönteniük a gépkocsi helyett, hogy kiket áldozzon fel: saját utasait, a gyalogosokat, a gyalogosok közül a férfiakat, a nőket, a gyerekeket, az időseket, a kutyákat, a macskákat…

A Nature-ben publikált eredmények nyomán nem lesz könnyű eldönteni, mit kódolnak be az autonóm autók számítógépeibe, pedig dönteni kell, mert ezek a járművek és a velük kapcsolatos problémák szaporodni fognak – mondják a kutatók.

„Sok filozófus és technológus egyetért abban, hogy az autonóm autónak azonnal vészhelyzetben nem kellene megváltoztatnia az irányát, hogy olyan emberek kerüljenek veszélybe, akik különben nem fenyegetettek, csak azért, hogy megmentsen két embert és egyet elgázoljon – magyarázza Azim Shariff erkölcs-pszichológus a British Columbia egyetem kutatója – De azt tapasztaljuk, hogy azok, akik válaszoltak a tesztünkre, nem fektettek nagy súlyt a dilemma erkölcsi dimenziójára. A másik kérdés, amely megosztja a szakértőket és a közvéleményt, az autó utasai mentésének elsősége a gyalogosokkal szemben. A felmérésben résztvevők az autóban ülőket mentenék előbb, az etika szakértői a gyalogosokat. Egy 2016-os felmérésben arra a kérdésre, hogy milyen döntést várnak az autonóm autó részéről, sokan azt válaszolták, hogy nem akarnak etikus autót vásárolni, hanem olyant, hanem védelmet nyújt akár nagyobb számú ember élete árán.”

Globális szinten a legnagyobb egyetértés a résztvevők részéről abban volt, hogy a mentésben az embereket választanák először, nem az állatokat, egy népesebb csoportot a kis számúval szemben, először a fiatalokat, aztán az öregeket, a nőket előbb, mint a férfiakat, és a törvénytisztelőt, aki a zöldön ment át…

„Meglepődtünk – mondta Shariff – hogy sokan azokat az embereket mentenék először, akiknek magasabb a társadalmi státusa. Ez a preferencia azokban az országokban gyökeresedett meg jobban, ahol nagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek. Egy másik furcsaság: 2 millióan a normális testalkatúakat előbb mentenék a kövéreknél.”

A felmérésből az is kiderült, hogy a három nagy kultúra, a nyugati, a keleti és a déli, amely főleg a latin-amerikai országokat foglalja magába, egyes kérdésekben más-más állásponton van.

„A fiataloknak és a magasabb státusúaknak adott mentési prioritás markánsabban jelentkezik a déli kultúrában, mint a keletiben. Ezenkívül a déli országok kevesebb hajlandóságot mutatnak, mint a nyugatiak és a keletiek arra, hogy elsősorban a kutyákat és a macskákat mentsék. Többen választják viszont azokat, akik nem túlsúlyosak” – magyarázta Shariff.

Egyelőre tehát nem eldöntött kérdés, hogy az egyes kultúrák álláspontjához igazodva kódolják-e az autonóm kocsik számítógépét, vagy pedig várják még egy egyetemes mérce jóváhagyását.

Közben éppen a Google képen látható vezető nélküli autója kapta meg a világon elsőként az engedélyt arra, hogy úgy teszteljék Kalifornia útjain, hogy egyáltalán nincsen benne élő ember, aki sürgős esetben átvehetné a volánt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: