hirdetés

HÍREK

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akiknek hat havi tb-tartozásuk van

Ebben az esetben viszont a beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni a számlát. Az ellátásért a kórházak maximum 750 ezer forintot kérhetnek.
Címkép: illusztráció (Engin_Akyurt/Pixabay) - szmo.hu
2020. szeptember 10.

hirdetés

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hat havi tb-tartozást halmoznak fel – hívta fel a figyelmet Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója szerdán az IME szaklap konferenciáján a Népszava beszámolója szerint.

Júliusban lett hatályos az új társadalombiztosítási törvény, amely a módosítás után

már nem 3, hanem 6 hónapot követően megtagadja mindazok egészségügyi ellátását, akik nem fizetnek tb-járulékot. Eddig ez nem érintette a sürgősségi ellátást.

A Pénzügyminisztérium azzal indokolta a lépést, amely számítások szerint több mint félmillió magyar ember ellátását sodorta veszélybe, hogy ki akarja szűrni a „potyautasokat”. Tállai András, a minisztérium parlamenti államtitkára viszont azt mondta, a szociálisan rászorulóknak, a nyugdíjasoknak, a diákoknak és a kismamáknak a törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást.

Most azonban kiderült, hogy már a sürgősségi ellátás sem lesz ingyen azoknak, akiknek több mint hat havi tb-tartozásuk van, és emiatt elvesztik a TAJ számukat. Ezen egy augusztus végi rendelettel változtattak, amely szerint

hirdetés

az érvényes TAJ számmal nem rendelkezőknek fizetni kell a sürgősségi ellátásért is. Ebben az esetben viszont a beavatkozás után is ki lehet egyenlíteni a számlát, amelynek várható összegéről már az ellátás előtt tájékoztatni kell a beteget, illetve a hozzátartozóját. Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, de maximum 750 ezer forintot.

Szakértők szerint az új szabály beláthatatlan következményekkel járhat, mert előfordulhat, hogy egy sürgősségire kerülő ember vagy a hozzátartozója nem tudja kifizetni a várható számlát, ezért nem kéri az ellátást.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk