hirdetés

HÍREK

A síparadicsom, ahonnan szétáradhatott a koronavírus Európában

A sípálya nagy népszerűségnek örvendő éttermében, a Kitzlochban fordult meg a betegek nagy százaléka. A helyi hatóságok nem vették elég komolyan a vészjósló jeleket.
Kép: Google Maps - szmo.hu
2020. március 24.

hirdetés

Ausztria egyik legnépszerűbb síparadicsoma, azon belül is egy étterem lehet a vírus európai terjedésének egyik fontos állomása, többszáz koronavírussal fertőződött beteg útja követhető ugyanis vissza Ischglbe - írja a CNN.

Azon belül is a sípálya nagy népszerűségnek örvendő éttermében, a Kitzlochban fordult meg a betegek nagy százaléka.

Az 56 éves Henrik Lerfeldt például napokig bulizott esténként a bárként is működő étteremben, amelyről azt írja, hogy mindig tömve volt. Hazaérkezése után négy nappal tesztelték Dániában koronavírusra, amely pozitív lett - ahogy a vele utazó barátaié is. Lerfeldt egyébként elmondta, hogy a viszonylag kicsi - 100 fő befogadására alkalmas - Kitzloch ottjártukkor zsúfolásig volt tele, főleg német, norvég és svéd turistákkal. Ő és barátja öt napon át buliztak ott.

A CNN megkereste a helyet is, ám nem kommentálták a dolgot. Bernhard Zangler, a Kitzloch tulajdonosa még március 16-án nyilatkozott a német t-online-nak:

szerinte arcátlanság azt mondani, hogy a Kitzloch szerepet játszott sok ember megfertőződésében, hiszen valakinek oda is be kellett hoznia a vírust valahonnan.

hirdetés

Március 4-én, Izlandon egy baráti társaság összes tagjánál kimutatták a koronavírus jelenlétét, az izlandiak Ischglből érkeztek éppen haza. Az izlandi hatóságok már ekkor hivatalos figyelmeztetést adtak ki, miszerint az osztrák síparadicsom a vírus melegágya lehet. Ausztria a figyelmeztetés ellenére továbbra sem szólt bele a síparadicsom működésébe, egészen március 13-ig nyitva tartottak, az ischgli éttermeket és bárokat március 10-én zárták be.

Kilenc nap telt el tehát a figyelmeztetés és a lezárás közt.

A helyi média sem lihegte túl a fertőzéseket, miután március 8-án az egyik pultost is fertőzöttnek találták, még mindig azt nyilatkozták, hogy "nincs miért aggódni". A CNN szintén megkereste a tiroli egészségügyi hatóságok igazgatóját, Franz Katzgrabert, aki nem kívánt nyilatkozni.

Tirolban egyébként a síturizmus az elsőszámú bevételi forrás. Évente több mint félmillió látogató keresi fel a síszezonban, sőt

az olyan hírességeknek is kedvelt síparadicsoma, mint Paris Hilton, Naomi Campbell és Bill Clinton.

A CNN a helyi hatóságokat is megkereste, akik magabiztosan nyilatkoztak a témában: "A megtett intézkedésekkel a hatóságok képesek voltak megakadályozni, hogy fertőzések láncolata alakuljon ki" - mondta Bernhard Tilg, Tirol egyik tartományi tanácsosa.

A szakértők azonban nem értenek vele egyet. Jan Pravsgaard Christensen, a koppenhágai egyetem professzora szerint

már akkor intézkedni kellett volna, amikor Izland jelezte, hogy Ischgl fontos fertőzési pontja lehet a betegségnek.

A szigetország a hivatalos figyelmeztetést követően március 5-én tette a veszélyzónákat tartalmazó listájára a síparadicsomot olyan helyszínek mellé, mint Kína, Irán, Olaszország vagy Dél-Korea. A CNN visszakereste, hogy mit reagáltak az tiroliak akkor a hírekre: Katzgraber március 5-i nyilatkozata szerint valószínűtlen, hogy náluk fertőződhettek meg az izlandiak, sokkal nagyobb az esély arra, hogy hazaútjuk során szedték össze a betegséget.

Forrás: Pixabay
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk