hirdetés

HÍREK

A PDSZ követeli Orbántól: a pedagógusok is az első körben részesüljenek a vakcinából

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tanárokat úgy küldik vissza az intézményekbe, hogy közben semmilyen fontos intézkedést nem tettek az érdekükben.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. január 03.

hirdetés

Nyílt levélben követeli többek közt Orbán Viktortól és Kásler Miklóstól a PDSZ, hogy vizsgálják felül a pedagógusok szempontjából az oltási tervet és a járványügyi korlátozásokat.

A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, Palkovics Lászlónak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetőjének és Maruzsa Zsoltán közneveléséért felelős államtitkárnak címezték.

A Pedagógusok Demokratikus Szövetsége a közzétett írás szerint sérelmezi, hogy a pedagógusok nem számítanak bele a szombaton nyilvánosságra hozott oltási terv első körébe.

Azt követelik, hogy az egészségügyi és a szociális területeken dolgozók után a köznevelési intézmények munkatársait oltsák be.

A levél egyben rámutat arra is, hogy ugyan az iskolák kinyitnak hétfőtől, semmilyen komolyabb intézkedéssel nem védik a pedagógusokat. Nem rendelték el például központilag a maszkviselést - nem is biztosítják azt az oktatók számára -, és plexiüveg sem védi a tanárokat úgy, mint ahogy a más területen dolgozók nagy részét.

"A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. "

Az oktatási területen dolgozók körében elrendelt tesztelést "látszatintézkedésnek" nevezik, amely egyrészt csak egyszeri, másrészt nem is nyújt megbízható eredményt, harmadrészt a tesztelésre történő beutazás több pedagógusra nézve nagy kockázatot jelent.

hirdetés

Egyben kérik a kormányt, hogy fontolják meg a PDSZ által legjobb megoldásnak vélt digitális munkarend bevezetését addig, amíg nem sikerül a járványhelyzetet kontroll alatt tartani, illetve arra, hogy teremtsék meg az ehhez szükséges feltételeket.

"Nem azt követeljük, hogy a pedagógusok több vagy jobb védelmet kapjanak, mint más dolgozók. Azért emeljük fel szavunkat az egészség védelme érdekében, mert minden járványügyi intézkedés elégtelen, amennyiben  a gyerekek hazaviszik a fertőzést a családjaiknak."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk