A palackorrú delfinmamák gügyögnek a kicsinyeiknek, csakúgy, mint az emberek

Az anyák módosítják a megszokott fütyülésüket, amikor borjaik a közelben vannak. Ennek ugyanaz lehet a funkciója, mint az embereknél, bár van, aki azt mondja, hogy ebben addig nem lehetünk biztosak, amíg meg nem kérdezünk róla egy delfint.

Link másolása

A palackorrú delfinanyák módosítják egyénenként eltérő fütyülésüket, amikor a kicsinyeik a közelben vannak – derül ki egy kutatásból. Ez a szülői viselkedés arra lehet jó, hogy erősítse a figyelmet, a kötődést és a hangtanulást a borjaknál.

Életük első néhány hónapjában a palackorrú delfinbébik mindegyikénél kialakul egy egyéni hang vagy fütty, hasonlóan egy névhez. A delfinek a saját „nevüket” kiáltják a vízben, valószínűleg azért, hogy nyomon követhessék egymást – véli Laela Sayigh massachusettsi tengerbiológus. Az anyáknál ez a fütty alakul át a borjaik közelében, akik egyébként hosszú időn át, három-öt évig élnek az anyjuk mellett.

A kutatók 19 delfinmama fütyülését vizsgálták, úgy is, hogy a borjaik a közelükben voltak, és úgy is, hogy nem. Minden egyes delfintől 40 hangmintát vettek, ezek felét a borjak jelenlétében.

Amikor a kicsik a közelben voltak, a delfinmamák által kiadott hang magasabb maximális, és kissé alacsonyabb minimális hangmagasságú volt, vagyis összességében kiszélesedett a hangmagasság-tartomány.

Az emberek „gügyögése” is hasonló, mert létező szavakat és nyelvezetet használnak, csak magasabb hangon, és szélesebb hangtartományban. A palackorrú delfinek is erős anya-borjú kötődést alakítanak ki.

És, bár a kutatók úgy gondolják, hogy a delfinek ezen viselkedésének ugyanolyan funkciói vannak, mint az embereknél, nem lehetünk benne biztosak, „amíg meg nem kérdezzük a delfineket, hogy tulajdonképpen mit csinálnak” – véli Mauricio Cantor newporti viselkedésökológus, aki maga nem vett részt a kutatásban.

(Forrás: Science News, a delfinhangot is a cikkben lehet meghallgatni)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk